Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld in Oudenbosch

Overig

St. Bernaertsstraat
4730AA Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de arcade in een min of meer Neo-Bbarokke stijl teruggrijpt op de vormentaal van de basiliek. Het is vervaardigd in het atelier van de Eindhovense beeldhouwer J. Custers. Voor het beeld bevindt zich een hekwerk. Omschrijving. Natuurstenen beeld van het H. Hart met zegenende handen, in de gebruikelijke neogotische vormentaal, geplaatst op een rijzig voetstuk, geleed door enige ojiefprofielen. Op de hoeken voluten, welke aan de voorzijde een bronzen gedenkplaat omlijsten met de tekst 'Christo/ rigi suo/ amantissimo/ cives veteri/ buscenses/ die 15a augusti 1922'. Het beeld is op de grondplaat gesigneerd Jan Custers. Achter het beeld bevindt zich een halfronde in baksteen uitgevoerde muur met ondiepe cassetten, waarboven een naar de Romeinse barok (Sint-Pietersplein) verwijzende gepleisterde colonnade met rondbogen op vierkante kolommen. Het beeld staat in een plantsoen dat door een smeedijzeren hek met sierkruisen van de straat wordt gescheiden. Waardering. Beeld, muur en hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de katholieke devotiecultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwer Custers en de diversiteit aan toegepaste stijlen. Het en ander is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch en het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521537
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Begraafplaats: Halfronde muur met open nissen
Begraafplaats: Halfronde muur met open nissen
Kunstenaar Jan Custers
Jaar 1922
Materiaal Natuursteen
Locatie Bernaertsstraat, Oudenbosch
Monumentnummer 521537
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Oudenbosch.

Achtergrond

Het neogotische Heilig Hartbeeld werd gemaakt door Jan Custers en gemodelleerd naar een Christusbeeld van Bertel Thorvaldsen. Het werd op 15 augustus 1922, OLV Hemelvaart, onthuld door dr. Gribbling van het Heilig Hartcomité en ingewijd door pastoor De Wit.[1] Het is geplaatst bij de RK-begraafplaats.

Beschrijving

Een natuurstenen, staande Christusfiguur houdt zijn handen zegenend naar voren. Op zijn borst is het vlammende Heilig Hart te zien. Hij staat op een voetstuk met ojiefprofielen en op de hoeken voluten. Op de sokkel is aan de voorzijde een plaquette aangebracht met de tekst

Aanhalingsteken openen

CHRISTO RIGI SVO AMANTISSIMO CIVES VETERI BVSCENSIS DIE 15 AVGVSTI 1922

Aanhalingsteken sluiten

.

Het beeld staat in een plantsoen langs de straat. Erachter is een halfronde bakstenen muur opgericht, met ondiepe cassetten, hierop staat een gepleisterde colonnade met rondbogen op vierkante zuilen.

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2002 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, onder meer "vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwer Custers en de diversiteit aan toegepaste stijlen. Het en ander is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch en het is gaaf bewaard gebleven."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat: graf huisarts H.A. Huysmans met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT in Neo-Gotische stijl is vermoedelijk in 1929 of 1930 opgericht voor de huisarts H.A. Huysmans (1867-1928) van ..

Woonhuis Vero

Ste Bernaertsstraat 20
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. WOONHUIS 'Vero', gebouwd in 1910 in de lintbebouwde hoofdstraat voor en door de architect Hesterman van Rijkswaterstaat in een s..

Complex Bernaertsstraat: kapel

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De KAPEL Sint-Barbara op het kerkhof is in 1894 naar ontwerp van G.J. van Swaay opgericht op het terrein van de middeleeuwse par..

Complex Bernaertsstraat: grafmonument voor pastoor W. Hellemons

St. Bernaertsstraat
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Het GRAFMONUMENT voor pastoor W. Hellemons (1810-1884), stichter van de basiliek en de Congregatie der Broeders van de H. Aloysi..

Klassicistisch witgepleisterd herenhuis

Ste Bernaertsstraat 10
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Klassicistisch witgepleisterd herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw met fronton, kroonlijst op klossen, risalerende gevelvlakken en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld in Oudenbosch