Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Internaat Saint Louis: aula in Oudenbosch

Gebouw

Markt 34
4731HP Oudenbosch (gemeente Halderberge)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Internaat Saint Louis: aula

Inleiding. De AULA behorende bij het INTERNAAT Saint Louis is ca. 1930 gebouwd naar ontwerp van Jac. Hurks in de stijl van het Expressionisme. Zij ligt parallel aan het hoofdgebouw ten oosten van de Vincentiusbouw, waarmee zij door een een- en tweelaags tussenlid is verbonden. Omschrijving. De aula is opgetrokken uit baksteen en wordt door lisenen verdeeld in vijf travee├źn. Zij heeft een zadeldak met gebogen schilden, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De lange gevels hebben een donkere plint en per travee samengestelde ramen, die in de eindvakken voorzien zijn van openslaande deuren. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood in geometrische patronen. De dakvlakken worden doorbroken door langgerekte dakkapellen, elk met vier ramen met vierruits indeling en glas-in-lood. Inwendig wordt de ruimte door spitsboogspanten in vakken ingedeeld. Aan de oostzijde een rechthoekige toneelopening waarboven een driedelig glas-in-loodraam. Aan de westzijde een rechthoekig balkon op twee stijlen, bereikbaar via een granito trap. Boven dit balkon een grote muurschildering met voorstellingen van de drie jongelingen in de vuuroven. Tegellambrizering in rood en zwart. Waardering. Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot odnrwijscentrum van nationaal belang, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de internaatsgebouwen; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Hurks, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521532
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Internaat Saint Louis: aula in Oudenbosch

Internaat Saint Louis: Vincentius- en Mariabouw van internaat

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. De Vincentius- en Mariabouw van het INTERNAAT Saint-Louis werd in eerste aanleg gebouwd in 1843 als een langgerekte Neo-Classici..

Internaat Saint Louis: kloosterbegraafplaats

Markt 34
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. KERKHOF van de Broeders van Oudenbosch, gelegen aansluitend aan de tuin van het voormalige broederklooster en het complex van he..

Internaat Saint Louis: Smeedijzeren hek in Art Decostijl

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. Bij de bouw van het voorgebouw van het INTERNAAT Saint-Louis in 1923 werd, vermoedelijk eveneens door architect Bennaers op de c..

Kapel van het Instituut Saint-Louis

Markt 32
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Kapel van het Instituut Saint-Louis, 1865-1866 naar ontwerp van Florschutz, tekenleraar aan het instituut en broeder Josephus Boosten. Koepe..

Postkantoor

Markt 42
Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Inleiding. POSTKANTOOR, opgetrokken in 1898 naar ontwerp van rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel in Chaletstijl. Tussen 1990 en 2000 inwendig v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Internaat Saint Louis: aula in Oudenbosch