Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station in Baarle Nassau

Gebouw

Stationsstraat 2
5111CK Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Station

Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met inpandige DIENSTWONINGEN, thans in gebruik als restaurant annex bowlingzaal en woning. Het station werd in 1867 gebouwd bij de aanleg van de spoorlijn Tilburg-Turnhout. De bouwstijl is sober met kenmerken van de Waterstaatsstijl. Tot 1934 werd de spoorlijn gebruikt voor personen- en goederenvervoer, daarna, tot 1970 alleen nog maar voor goederenvervoer. Na het opheffen van deze functie deed de lijn nog enkele jaren dienst als toeristische attraktie, enkele jaren geleden zijn de rails verwijderd en vervangen door bestrating. Het vrijstaande pand ligt aan de rand van het centrum van Baarle-Nassau. Omschrijving Langgerekt rechthoekig gebouw onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat en de voormalige spoorlijn loopt. Het dak is voorzien van een overstek en is gedekt met kruispannen. Het geheel is uitgevoerd in oranje-rode machinale baksteen en heeft een natuurstenen plint waarboven het metselwerk gegroefd is uitgevoerd. Ter hoogte van de bovendorpels van de ramen loopt een natuurstenen cordonlijst. De gevel aan de straatzijde is zeventien vensterassen lang, per as is een raam of deur in een rondboognis aangebracht. De ramen zijn voor het merendeel negenruits met een halfrond bovenlicht met middenstijl. De kopse gevel (Stationsstraat 6) heeft een hoge deur met halfrond bovenlicht in het midden, aan weerszijden daarvan is een vierruitsraam geplaatst. Boven de deur is een klein rond raam zichtbaar. De kopse gevel aan de achterzijde heeft twee ramen, ervoor is een blokvormige éénlaags aanbouw zichtbaar. De lange, naar het spoor gerichte gevel, heeft smalle aanbouwen over bijna de gehele lengte. Deze latere aanbouwen zijn voorzien van lessenaarsdaken. Waardering Het voormalige stationsgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontsluiting van de streek en de aanleg van spoorverbindingen met België, en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stationsgebouw. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de ornamentiek. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en typologie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521519
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Station in Baarle Nassau

Patronaat

Nieuwstraat 14
Baarle Nassau
Inleiding PATRONAAT, gebouwd in 1907 in Traditionalistische stijl. Het L-vormige gebouw grenst met een korte gevel aan de straat, binnen de..

Huis met zij-trapgevels en sierankers

Singel 12
Baarle Nassau
17e eeuws huis met zij-trapgevels en sierankers; ingangspartij uit het eind van de 18e eeuw. Jaarankers 1639.

Hardstenen pomp met vier schamppalen

Singel 1
Baarle Nassau
Hardstenen pomp uit 1809, met vier schamppalen.

Woonhuis met winkel

Kerkplein 2
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met ..

Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum

Chaamseweg 9a
Baarle Nassau
Inleiding Vrijstaand LOOIERIJGEBOUW aan de doorgaande weg net buiten het centrum van Baarle-Nassau. Het pand in Ambachtelijk-Traditionele s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station in Baarle Nassau

Foto's (1)