Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Baarle Nassau

Boerderij

Nijhoven 9
5111HE Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, uit omstreeks 1890 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, mogelijk gesticht op een oudere huisplaats. Blijkens opschrift heeft A. van Gool (plaatselijke timmerman) in 1897 een spant vervangen. In 1936 is het pand verbouwd. Vrijstaand pand in het buitengebied, thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Bakstenen pand met een voorgevel van rode steen, de zijgevels zijn uitgevoerd in bruine baksteen. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de achterzijde bevinden zich niet-historische aanbouwen. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel is voorzien van een gepleisterde plint. Beide zijgevels hebben vlechtingen en een gemetselde makelaar in de topgevel. Het woongedeelte heeft een paneeldeur met tweedelig bovenlicht in ondiep portiek (1936), rechts daarvan bevinden zich twee stolpramen met luiken. Ter linkerzijde van het portiek zijn twee ramen aangebracht, waarvan het rechter een stolpraam, en het linker eerst een deur was, naar het voormalige bedrijfsgedeelte. Onder de ramen bevinden zich natuurstenen dorpels, erboven, evenals boven de deur zijn strekken in het metselwerk zichtbaar. De kopse gevel bevat enkele kleine ramen. Het bedrijfsgedeelte is herkenbaar aan de rondboogpoort. De kopse gevel bevat een utilitaire, deels bij recente verbouwingen gerealiseerde indeling. Rechts van het pand, evenwijdig aan de voorgevel is een bakstenen tuinmuur geplaatst. Deze muur is voorzien van lisenen en ezelsruggen en bevat twee poorten. Voor het pand is een klein stoepje van tegels in ruitpatroon gelegd. Er staan leilinden. Inwendig bevinden zich rechts woonvertrekken, in 1936 deels gewijzigd, met onder andere kelder/opkamer en deels historische balklagen. Waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in zuidelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek, de zorgvuldige detaillering en de zuidelijk aandoende stijl. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521516
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Baarle Nassau

Woonhuis met winkel

Kerkplein 2
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met ..

Hardstenen pomp met vier schamppalen

Singel 1
Baarle Nassau
Hardstenen pomp uit 1809, met vier schamppalen.

Huis met zij-trapgevels en sierankers

Singel 12
Baarle Nassau
17e eeuws huis met zij-trapgevels en sierankers; ingangspartij uit het eind van de 18e eeuw. Jaarankers 1639.

Patronaat

Nieuwstraat 14
Baarle Nassau
Inleiding PATRONAAT, gebouwd in 1907 in Traditionalistische stijl. Het L-vormige gebouw grenst met een korte gevel aan de straat, binnen de..

Station

Stationsstraat 2
Baarle Nassau
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met inpandige DIENSTWONINGEN, thans in gebruik als restaurant annex bowlingzaal en woning. Het station we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Baarle Nassau

Foto's (6)