Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum in Baarle Nassau

Nijverheid Industrie

Chaamseweg 9 a
5111VL Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum

Inleiding Vrijstaand LOOIERIJGEBOUW aan de doorgaande weg net buiten het centrum van Baarle-Nassau. Het pand in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en is niet meer als looierij in gebruik. Omschrijving Drielaags gebouw op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het pand is uitgevoerd in recent wit geschilderde baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Boven de begane grond zijn zowel de voor- als de achtergevel betimmerd met geteerde planken, hierin bevinden zich luiken. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Topgevels met geschulpte windveren en makelaar. De voor- en achtergevel hebben een geschulpte rand, direkt onder de goot. In de gevel zijn steekankers zichtbaar. De begane grond telt aan de straatzijde vier travee├źn met een opgeklampte getoogde deur en getoogde ramen, deze hebben stalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. De kopse gevel heeft op de eerste en tweede verdieping hijsdeuren welke boven elkaar zijn geplaatst. Aan weerszijden daarvan ramen met roedenverdeling. Erboven de topgevel van het hijswiel. In het interieur bevindt zich in de nok nog een originele takelinstallatie. Waardering De looierij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine ambachtelijke leerlooierij. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521510
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum in Baarle Nassau

Station

Stationsstraat 2
Baarle Nassau
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met inpandige DIENSTWONINGEN, thans in gebruik als restaurant annex bowlingzaal en woning. Het station we..

Patronaat

Nieuwstraat 14
Baarle Nassau
Inleiding PATRONAAT, gebouwd in 1907 in Traditionalistische stijl. Het L-vormige gebouw grenst met een korte gevel aan de straat, binnen de..

Woonhuis

Loveren 24A
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Deze voormalige herberg ligt in het Nederlandse deel van Loveren, dat aan de rout..

Woonhuis van het type Kempisch verdiepinghuis, ten dele gelegen in een Belgische enclave, ten dele in Nederland

Loveren 19
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS van het type Kempisch verdiepinghuis, ten dele gelegen in een Belgische enclave, ten dele in Nederland. De grens loopt, ..

Huis met zij-trapgevels en sierankers

Singel 12
Baarle Nassau
17e eeuws huis met zij-trapgevels en sierankers; ingangspartij uit het eind van de 18e eeuw. Jaarankers 1639.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand looierijgebouw aan de doorgaande weg net buiten het centrum in Baarle Nassau