Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex dienstwoningen in Baarle Nassau

Woonhuis

Grensweg 20
5111EC Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Complex dienstwoningen

Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, op de grens van Nederland en Belgiƫ. De woningen zijn ontworpen door G.W. van Heukelom met elementen van Traditionalisme en Chaletstijl. Omschrijving Dubbel woonhuis op kruisvormige plattegrond onder een samengesteld dak. Nummer 20 heeft een topgevel met windveer en wolfdak, haaks op de straat, nummer 22 heeft een half schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel is uitgevoerd in baksteen met een gepleisterde plint, het dak is gedekt met kruispannen en voorzien van pirons. Bij nummer 20 is de deur met bovenlicht met kleine roedenverdeling in de zijgevel geplaatst. Voor de ingang liggen enkele hardstenen treden. Links daarvan twee rechthoekige ramen met onderluiken en bovenlichten met een kleine roedenverdeling. Rechts van de deur is een raam geplaatst. De onderdorpel ligt iets hoger, de vormgeving is verder identiek. Boven de deur doorsnijdt een dakkapel het dakvlak. De voorgevel bevat drie grote ramen als links van de deur en een dakkapel onder opgewipt dak. Bij nummer 22 is een latere (ontsierende) opbouw tegen het midden van de linkerzijgevel gepleegd. De voorgevel heeft een uitstekend deel, links is een groot driedelig raam met bovenlicht met kleine roedenverdeling en onderlichten met luiken geplaatst. Rechts daarvan zijn twee T-ramen aangebracht met een detaillering als de overige ramen. De paneeldeur met zij- en bovenlichten, ligt iets terug in de gevel. Waardering De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning en als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van een groot, intussen verdwenen, grensstation met annexen. Ze zijn van architectuurhistorisch belang wegens de stijl en detaillering en wegens de plaats die ze innemen in het oeuvre van de architect. Ze hebben ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Ze zijn gaaf bewaard gebleven en het laatste relict van een belangrijke historische ruimtelijke en infrastructurele ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521509
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex dienstwoningen in Baarle Nassau

Complex dienstwoningen

Grensweg 18
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation ..

Complex dienstwoningen

Grensweg 10
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Dienstwoningencomplex

Grensweg 2
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Langgevelboerderij

Nijhoven 9
Baarle Nassau
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, uit omstreeks 1890 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, mogelijk gesticht op een oudere huisplaats. Blijkens o..

Woonhuis met winkel

Kerkplein 2
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex dienstwoningen in Baarle Nassau