Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex dienstwoningen in Baarle Nassau

Woonhuis

Grensweg 10
5111EC Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Complex dienstwoningen

Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, op de grens van Nederland en België. De woningen zijn ontworpen door G.W. van Heukelom met elementen van Traditionalisme en Chaletstijl. Omschrijving Twee identieke dubbele woonhuizen waarvan de woningen in opzet aan elkaar gespiegeld zijn. Elk blok is één laag hoog en uitgevoerd in baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met zwarte kruispannen met pirons en voorzien van een gootlijst op klossen. De bovenste rand van de gevel is betimmerd met vertikaal aangebrachte planken. Beide hoeken van de voorgevel liggen terug zodat onder het dak een ruim portiek ontstaat met een veranda-achtig uiterlijk door houten balustrade met hoekpijler en betimmering van de bovenste rand. In de voorgevel zijn T-ramen aangebracht, de onderramen zijn voorzien van luiken, in de bovenlichten is een roedenverdeling aangebracht. De ramen hebben natuurstenen onderdorpels. De deur heeft boven- en zijlichten, alle met een kleine roedenverdeling. In het dakvlak bevinden zich opgewipte dakkapellen, aan de voorzijde met een samengesteld raam van twee maal drie vierruitsramen. Bij nummer 10 is het interieur in grote lijnen in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning en als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van een groot, intussen verdwenen, grensstation met annexen. Ze zijn van architectuurhistorisch belang wegens de stijl en detaillering en wegens de plaats die ze innemen in het oeuvre van de architect. Ze hebben ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Ze zijn gaaf bewaard gebleven en het laatste relict van een belangrijke historische ruimtelijke en infrastructurele ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521507
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex dienstwoningen in Baarle Nassau

Complex dienstwoningen

Grensweg 18
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation ..

Complex dienstwoningen

Grensweg 20
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Dienstwoningencomplex

Grensweg 2
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Langgevelboerderij

Nijhoven 9
Baarle Nassau
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, uit omstreeks 1890 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, mogelijk gesticht op een oudere huisplaats. Blijkens o..

Woonhuis met winkel

Kerkplein 2
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex dienstwoningen in Baarle Nassau