Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoningencomplex in Baarle Nassau

Woonhuis

Grensweg 2
5111EC Baarle Nassau
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Dienstwoningencomplex

Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, op de grens van Nederland en België. De woningen zijn ontworpen door G.W. van Heukelom met elementen van Traditionalisme en Chaletstijl. Omschrijving Drie identieke objecten, in oorspronkelijke opzet symmetrisch. Elk pand is één laag hoog op een vierkante plattegrond onder tentdak. Naar achter toe wordt het pand breder, de uitstekende delen zijn voorzien van een lessenaarsdak, in het verlengde van het hoofddak. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint, voor de deur bevinden zich enkele hardstenen treden. Alle ramen zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft een gootlijst op consoles. In de voorgevel zijn per woning twee vierruitsramen met bovenlichten aangebracht. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, de onderramen zijn van luiken voorzien. In de zijgevel een smal achtruitsraam met één luik. De kopse gevel van het uitstekende deel heeft een opgeklampte deur. In de achtergevel zijn een deur en ramen geplaatst in dezelfde vormgeving als deur en ramen in de voorgevel. Het interieur van nummer 2 verkeert in oorspronkelijke staat met links in het huis een voor- en achterkamer, beiden met bedstede en rechts daarvan de gang die uitkomt in de keuken met schouw. Achteraan in de keuken bevindt zich de trap naar de zolder, onder de trap is een kelder aanwezig. Grens 40-42 is verbouwd waarbij nieuwe kozijnen met behoud van de oorspronkelijke vormgeving zijn aangebracht. Waardering De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning en als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van een groot, intussen verdwenen, grensstation met annexen. Ze zijn van architectuurhistorisch belang wegens de stijl en detaillering en wegens de plaats die ze innemen in het oeuvre van de architect. Ze hebben ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Ze zijn gaaf bewaard gebleven en het laatste relict van een belangrijke historische ruimtelijke en infrastructurele ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521506
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoningencomplex in Baarle Nassau

Complex dienstwoningen

Grensweg 10
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Complex dienstwoningen

Grensweg 18
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation ..

Complex dienstwoningen

Grensweg 20
Baarle Nassau
Inleiding DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstatio..

Langgevelboerderij

Nijhoven 9
Baarle Nassau
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, uit omstreeks 1890 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, mogelijk gesticht op een oudere huisplaats. Blijkens o..

Woonhuis met winkel

Kerkplein 2
Baarle Nassau
Inleiding WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoningencomplex in Baarle Nassau