Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keet van de Snor in Drimmelen

Woonhuis

Hout Ganzewei nabij Noordplaat en Gat van Kampen (kreek)
4844ZG Drimmelen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939


Beschrijving van Keet van de Snor

Inleiding. Voormalige LANDARBEIDERSWONING, type griendwerkerskeet, opgetrokken in 1939 in een sobere stijl met invloeden uit het Traditionalisme. De keet, plaatselijk bekend als de 'Keet van de snor', werd gebouwd in opdracht van de overheid. Thans is de griendwerkersfunctie verdwenen en wordt de keet verhuurd voor recreatieve doeleinden. De keet bevindt zich op het eiland Houtganzewei in de Biesbosch, gelegen nabij de Noordplaat en het Gat Van Kampen. In verband met de destijds wisselende waterstanden is de keet op een kleine verhoging gebouwd. Aan de zuidzijde strekt zich een flinke opslagkade uit. De keet werd gebruikt als overnachtingsplaats voor griendwerkers, die in de Biesbosch met rijshaken en snoeimessen de wilgentenen hakten. Vanwege de grote afstand tussen werkgebied en woning en de moeilijke toegankelijkheid van het gebied verbleven de griendwerkers verscheiden nachten per week in de keet. Het object is een voorbeeld van een modernere griendkeet, gebouwd na vaststelling van het Ketenbesluit waarin hogere eisen aan verblijfscomfort en materiaalgebruik werden gesteld. Omschrijving. De geheel vrijstaande keet beslaat een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt, oorspronkelijk gootloos, zadeldak. Gemetselde schoorsteen op noordelijke nokeinde. De in halfsteens verband gemetselde gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen. Uitbouw aan de oostzijde op rechthoekig grondplan onder een ter plaatse doorschietend dakschild. Hierin bevindt zich de centrale entreedeur. Symmetrische kopgevels. Rechtgesloten vensteropeningen, waarin deels samengestelde vensters met kleine roedenverdeling, onder strekken en met koppenrollagen als lekdorpels. Op de begane grond kunnen ze worden geblindeerd met groen geschilderde klampluiken. Waardering. De griendwerkerskeet is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van de griendwerkerscultuur in de Biesbosch. Daarnaast vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van griendwerkersketen. Het object heeft ensemblewaarden vanwege de situering op een terp en vanwege de functionele, historisch-ruimtelijke relatie met de belendende opslagkade en omliggende groenvoorzieningen en waterwegen. Het object is van belang als een relatief gaaf bewaard gebleven exemplaar en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521496
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keet van de Snor in Drimmelen

Amaliahoeve: woonhuis

Noorden van kreek
Drimmelen
Inleiding. Het WOONHUIS van de Amaliahoeve is in 1938 opgetrokken en vertoont traditionalistische vormen en functionalistische elementen. ..

Amaliahoeve: schuur

Noorden van kreek
Drimmelen
Inleiding. De SCHUUR van de Amaliahoeve is rond 1938 opgetrokken in de vormen van de Delftse School en heeft een ongewoon representatief ka..

Griendkeet

Elzingenweg, van
Dordrecht
Inleiding Een nabij de boerderij Elshoeve, midden in het akkerland van de Polder de Biesbosch staande GRIENDKEET, die omstreeks 1875 is geb..

Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet

Deeneplaatweg 6BY
Werkendam
Inleiding LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, omstreeks 1900 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. Het object is geleg..

Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet

-
Hank (Gemeente Werkendam)
Inleiding LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, rond het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken of van bakstenen muren vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keet van de Snor in Drimmelen