Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amaliahoeve: woonhuis in Drimmelen

Woonhuis

Noorden van kreek
4844ZG Drimmelen
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938

(1 recensie)

Beschrijving van Amaliahoeve: woonhuis

Inleiding. Het WOONHUIS van de Amaliahoeve is in 1938 opgetrokken en vertoont traditionalistische vormen en functionalistische elementen. Omschrijving. Uit bruinrode en gele machinale baksteen in halfsteens en kettingverband opgetrokken drielaags villa-achtig woonhuis onder een van een brede overstekende lijstgoot voorzien tentdak, gedekt met karakteristieke groene verbeterde Hollandse pannen. Het huis op vierkante grondslag is in het dijktalud ingebouwd en heeft aan de voor- en zijgevels twee lagen, aan de achterzijde drie lagen. De gevels hebben op de begane grond driedelige ijzeren ramen en op de verdieping tweedelige openslaande ramen, hier en daar twee aan twee gekoppeld en geplaatst in een band van gele baksteen. De ramen hebben rollagen en een geglazuurde dorpel van profielsteen. Smeedijzeren lelieankers. De voorgevel heeft drie travee├źn en heeft in de middentravee een natuurstenen portaal in empirevormen, met een paneeldeur met halfrond bovenlicht tussen lijstdragende voluten. De linker zijgevel heeft twee vakken, de rechtergevel heeft een eenlaags entreeportaal met in een tweetal halfrond afgesloten natuurstenen deuromlijstingen. Het portaal heeft een houten lijstgoot, waarboven de bakstenen balustrade van een balkon. Voor deze gevel een terras met keermuur aan de binnenzijde van de dijk. Aan de achterzijde en op de hoek van de voorgevel overhoekse steunberen. Aan de achterzijde twee rondboogopeningen met links een driedelige raam- en deurpartij en rechts een dubbele opgeklampte inrijpoort. Het tentdak heeft een dakkapel aan de voorzijde en een bekronende schoorsteen. Inwendig in het souterrain een motoraggregaat. In de van parketvloeren en eenvoudige stucplafonds voorziene kamers op de begane grond onder meer een van elders afkomstige laatgotische schoorsteen met op de boezem een wapensteen en een mogelijk achttiende-eeuwse schouw. Waardering. Het woonhuis van de boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Brabantse Biesbosch, met name de ontginning van natuurgebieden ten behoeve van de landbouw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de herenboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek, de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur, en tevens vanwege het gebruik van van elders afkomstige bouwfragmenten ter verhoging van de representativiteit. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521488
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen (1)

Amaliahoeve: woonhuis
1
Recensie door: ()
De locatie op de kaart is niet correct. Het complex Amaliahoeve ligt zuidelijker dan aangegeven op de kaart. Bij inzoomen wordt de juiste locatie wel weergegeven.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amaliahoeve: woonhuis in Drimmelen

Amaliahoeve: schuur

Noorden van kreek
Drimmelen
Inleiding. De SCHUUR van de Amaliahoeve is rond 1938 opgetrokken in de vormen van de Delftse School en heeft een ongewoon representatief ka..

Keet van de Snor

Hout Ganzewei nabij Noordplaat en Gat van Kampen (kreek)
Drimmelen
Inleiding. Voormalige LANDARBEIDERSWONING, type griendwerkerskeet, opgetrokken in 1939 in een sobere stijl met invloeden uit het Traditiona..

Landarbeiderswoning van het type griendwerkerskeet

-
Hank (Gemeente Werkendam)
Inleiding LANDARBEIDERSWONING van het type griendwerkerskeet, rond het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken of van bakstenen muren vo..

Huis onder een zadeldak met het buurnummer 4

Herengracht 2
Drimmelen
Huis onder een zadeldak met het buurnummer 4. Zesdelige schuiframen. Zijtopgevel. Eind 18e eeuw.

Huis onder een zadeldak met het buurnummer 2

Herengracht 4
Drimmelen
Huis onder een zadeldak met het buurnummer 2. Zesdelige schuiframen. Zijtopgevel. Eind 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner