Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwzicht in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Zuidereinde 53
1243KL 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland


Beschrijving van Bouwzicht

Omschrijving BOERDERIJ GENAAMD BOUWZICHT (9). In het zuidwestelijke deel van de aanleg van Gooilust gelegen boerderij Bouwzicht. De boerderij is in de late 19de eeuw gebouwd op de fundamenten van de 18de -eeuwse boerderij. Het erf is bereikbaar via een eigen laan vanaf het Zuidereinde. Het erf zelf is een nagenoeg vierkant grondgebied, door waterlopen omgeven met lanen langs de oost- en westzijde. De boerderij heeft een dwars voorhuis (T-huis type) van één bouwlaag met kap. De voorgevel is symmetrisch met een deur in het midden en vensters aan weerszijden. Voorhuis en stal zijn gepleisterd. Waardering: De BOERDERIJ BOUWZICHT is van belang - vanwege zijn historische verbondenheid met de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging binnen de aanleg; 1 1 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521486
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwzicht in 's Graveland

Gooilust, portierswoning

Zuidereinde 47
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving PORTIERSWONING (8): In het uiterste oosten van de buitenplaats Gooilust ligt ten noorden van de lange laan een eenvoudige st..

Dwarshuis onder met riet en pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels, geheel gepleisterd

Zuidereinde 107
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
DWARSHUIS uit de 18e eeuw onder met riet en pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels, geheel gepleisterd. Vensters met luiken en negenruits..

Boerderijtje onder rieten wolfsdak

Zuidereinde 90
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
17e eeuws boerderijtje onder rieten wolfdak. In de voorgevel rechts een tweelichtskozijn met middendorpel uit de bouwtijd. Links een venster..

Gooilust

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving HOOFDHUIS (1) Een nagenoeg vierkant huis gebouwd tussen 17 78 en 1786 in een late Louis XVI-stijl. Het huis bestaat uit een ke..

Gooilust, historische aanleg

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) In de aanleg van Gooilust tekent zich de historische gelaagdheid van de aanleg zeer duideli..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)