Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gooilust, portierswoning in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Zuidereinde 47
1243KL 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Gooilust, portierswoning

Omschrijving PORTIERSWONING (8): In het uiterste oosten van de buitenplaats Gooilust ligt ten noorden van de lange laan een eenvoudige stenen portierswoning van omstreeks 1850. Het gebouwtje telt één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. De voorgevel is symmetrisch met een deur in het midden en een roedeverdeeld venster aan weerszijden. De vensters, ook die in de zijgevels hebben luiken. Waardering De PORTIERSWONING is van belang - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege zijn karakteristieke ligging binnen de aanleg; - als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521485
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gooilust, portierswoning in 's Graveland

Bouwzicht

Zuidereinde 53
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving BOERDERIJ GENAAMD BOUWZICHT (9). In het zuidwestelijke deel van de aanleg van Gooilust gelegen boerderij Bouwzicht. De boerde..

Gooilust

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving HOOFDHUIS (1) Een nagenoeg vierkant huis gebouwd tussen 17 78 en 1786 in een late Louis XVI-stijl. Het huis bestaat uit een ke..

Gooilust, historische aanleg

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) In de aanleg van Gooilust tekent zich de historische gelaagdheid van de aanleg zeer duideli..

Gooilust, brug en toegangshek

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving BRUG MET SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK (3) Aan de westzijde als toegang tot de laan van Gooilust ligt een gemetselde boogbrug over..

Gooilust, moestuin, schuur, tuinmuren oranjerie en koude bak

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving ENSEMBLE MOESTUINBEBOUWING (SCHUUR, TUINMUREN ,ORANJERIE EN KOUDE BAK) (4) Ten zuiden van het hoofdhuis Gooilust ligt de voorma..

Kaart & Routeplanner