Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gooilust in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Zuidereinde 49
1243KL 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1778-1786


Beschrijving van Gooilust

Omschrijving HOOFDHUIS (1) Een nagenoeg vierkant huis gebouwd tussen 17 78 en 1786 in een late Louis XVI-stijl. Het huis bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een met pannen gedekt schilddak met schoorstenen op de vier hoeken. Voor- en achtergevel zijn vijf traveeën breed. De voorgevel is betrekkelijk eenvoudig met een geaccentueerde middenas bekleed met natuursteen, waarin snijwerk. In deze as de deur en een verdiepingsvenster en een hardstenen stoep ervoor. Voorts zijn er empire schuiframen met stores. De achtergevel is monumentaler van opzet met een ver vooruitspringende middenrisaliet over drie traveeën bekroond door een timpaan, waarin snijwerk. De deur en flankerende vensters hebben een halfrond bovenlicht en een natuurstenen omlijsting. Ervoor een terras met hekwerk en een trap naar het gazon. Tegen de linker zijgevel is een latere (ca. 1900) aanbouw gezet. Bovendien wordt deze gevel ontsierd door een garagedeur met oprit. Het luiklokje boven op de achterste dakkapel is vermoedelijk oorspronkelijk. De rechter zijgevel heeft een symmetrische opzet met in het midden een erker waarboven een balkon. Het inwendige van het huis is voor wat betreft de indeling grotendeels bewaard. Er is een centrale gang/hal met vertrekken aan weerszijden en de grote zaal achter. Loodrecht op de gang bevindt zich aan de linkerzijde het trappenhuis. Op de verdieping is de indeling enigszins verstoord. De kap is nog geheel origineel met dien verstande dat de zakgoot door een platdak is vervangen. Van de interieurafwerking is m.n. op de begane grond het nodige bewaard: het stucplafond, de wandafwerking (stuc en marmer) en vloer (marmer) in de hal, het stucplafond, haardpartij(marmeren schouw, houten boezem) in de grote zaal, alles in Lodewijk XVI-stijl. Voorts in de rechter zijkamer een oudere schouw in Lodewijk XV-stijl, waarschijnlijk uit een ouder huis afkomstig en hier herbruikt. Verder de trap in het gehele trappenhuis met leuning en platovale balusters. In de kelder worden verschillende gewelfvormen aangetroffen en in enkele delen een marmeren vloer. Waardering: Het HOOFDHUIS is van belang - vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief zeldzaam voorbeeld van een huis in Lodewijk XVI-stijl; - vanwege de redelijk gaaf bewaarde eenheid van exterieur en interieur (indeling en afwerking); - vanwege zijn ligging in het ruimtelijk concept van de aanleg, enerzijds de nog herkenbare geometriche aanleg ten oosten, anderzijds de landschappelijke aanleg ten westen en zuidwesten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521478
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Gooilust
Gooilust
Gooilust
Locatie Zuidereinde 49
Bouw gereed 1786
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 521478
's-Graveland in 1636
's-Graveland in 1636
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gooilust is de zuidelijkste buitenplaats in 's-Graveland. Het landgoed heeft een oppervlakte van 97 hectare en is sinds 1934 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Het ligt aan het Zuidereinde, en de oostkant grenst aan het Corversbos in Hilversum.

Geschiedenis

Op 7 juni 1634 worden 27 kavels in 's-Graveland verloot onder zes belangstellenden. Sommige belangstellenden kopen meerdere kavels, sommigen delen een kavel. De kavels zijn op de kaart genummerd van noord naar zuid. Gooilust ligt op kavel 22.

Ten oosten van deze rij landgoederen wordt in die tijd veel zand afgegraven, een klein deel wordt gebruikt om de landgoederen op te hogen, vooral waar de huizen komen, de rest wordt afgevoerd naar Amsterdam en wordt gebruikt voor de uitbreiding van de stad. Tussen de afgravingen en de landgoederen liggen de Noksloot en de 's-Gravelandsevaart om voor goede afwatering van de 's-Gravelandsepolder te zorgen.

Bewoners

Kavel 22 gaat in 1634 naar Pieter Cornelisz. Hooft en Godert van Reede die het stuk land als belegging kopen vanwege de zandafgravingen. Hooft en zijn echtgenote Leonora Hellemans wonen op het Muiderslot, de familie van Reede bewoont Kasteel Amerongen.

In 1657 is Jacob Bicker, heer van Engelenburg, eigenaar en heeft een boerderij, mogelijk als buitenverblijf. Vijftig jaar later wordt Mattheus de Vicq als eigenaar genoemd.

In 1726 koopt Jacob van Strijen Quirijnsz. kavel 22 en noemt de hofstede 'Rondombedrogen'. Hij verkoopt het in 1741 aan Daniel Deutz, die de naam wijzigt in Gooilust. Hij woont er tot 1762.

In 1762 wordt de doopsgezinde koopman Gijsbert Antwerpen Verbrugge van Freyhoff eigenaar van de hofstede. Hij koopt in 1771 het ernaast gelegen kavel 21 erbij van Jacob Roeter, eigenaar van Trompenburgh (kavel 20). Het is een agrarisch stuk land.

Omstreeks 1779 laat mr. Gerrit Corver Hooft, bewindhebber van de WIC en commissaris van Amsterdam, het huidige huis op Gooilust bouwen op de limietscheiding van kavel 21 en 22. Tussen 1778 en 1786 wordt er een ruime geometrische tuin omheen aangelegd. De hoofdas hiervan is de laan naar het huis. Er komt ook een mooi sterrenbos. In 1786 koopt Corver Hooft kavel 23, waarop de hofstede 'Bouwzicht' ligt, erbij.

De mode verandert en tussen 1816 en 1828 verandert tuinarchitect Jan David Zocher jr. de geometrische tuin in een park met Engelse landschapsstijl.

Tussen 1895 en 1936 krijgt Gooilust een arboretum met uitheemse planten en bomen. Eigenaar in die tijd is Louise Digna Catharina Six (1862 - 1934), die er met haar echtgenoot Frans Ernst Blaauw (1860 - 1936) woont. Zij vererft haar landgoed in 1934 aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Gooilust werd ook daarna nog vaak het 'Bos van Blaauw' genoemd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Gooilust in 's Graveland

Gooilust, historische aanleg

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2) In de aanleg van Gooilust tekent zich de historische gelaagdheid van de aanleg zeer duideli..

Gooilust, brug en toegangshek

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving BRUG MET SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK (3) Aan de westzijde als toegang tot de laan van Gooilust ligt een gemetselde boogbrug over..

Gooilust, moestuin, schuur, tuinmuren oranjerie en koude bak

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving ENSEMBLE MOESTUINBEBOUWING (SCHUUR, TUINMUREN ,ORANJERIE EN KOUDE BAK) (4) Ten zuiden van het hoofdhuis Gooilust ligt de voorma..

Gooilust, prieel

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving PRIEEL (5): Ten zuidoosten van het hoofdhuis Gooilust staat een eenvoudig houten prieel van omstreeks 1900. Het prieel is ui..

Gooilust, ensemble dierverblijven (6)

Zuidereinde 49
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving ENSEMBLE DIERVERBLIJVEN (STALLEN) (6). Ensemble dierverblijven op buitenplaats Gooilust gelegen in de noordoosthoek van de gn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gooilust in 's Graveland

Foto's (4)