Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kiefskamp: tuinmuur met toegangshekken in Vorden

Tuin Park Landgoed

Lindeseweg 6
7251NK Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van De Kiefskamp: tuinmuur met toegangshekken

Omschrijving onderdeel 3: TUINMUUR met TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. Het hoofdgebouw en de direct daarmee verbonden opstallen zijn alle met de voorgevel op één lijn geplaatst, langs de oostwest georiënteerde toegangslaan. De gevels worden onderling verbonden door een gemetselde tuinmuur van circa twee meter hoog. De muur loopt van het westelijk gelegen bijgebouw (de muur maakt tevens deel uit van dit gebouw) tot een tiental meters voorbij het hoofdgebouw. De muur is ritmisch verdeeld door middel van op lisenen gelijkende steunberen en wordt op drie plaatsen onderbroken door een dubbel hek. Deze hekken bevinden zich tussen bijgebouw en koetshuis, tussen koetshuis en hoofdgebouw en in het muurgedeelte ten oosten van het hoofdgebouw. De houten hekken zijn eenvoudig van vorm, alleen het centrale hek is deels opengewerkt en voorzien van decoratief traliewerk. Aan de uiteinden van de muur en ter weerszijden van de doorgangen wordt het muurwerk beëindigd door gemetselde vierkante pijlers met geprofileerde afdekplaat. Daar waar de muur een onderdeel vormt van het bijgebouw wordt hij aan de bovenzijde beëindigd door een gootlijst op klossen. Ook aan de tuinzijde worden hoofdgebouw en koetshuis middels een tuinmuur met elkaar verbonden. In deze muur een enkelvoudig hek met opengewerkt, getralied deel als in het hek aan de voorzijde. De besloten ruimte tussen beide gebouwen functioneert als binnenplaats. De tuinmuur met toegangshekken dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Waardering De TUINMUUR met TOEGANGSHEKKEN behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521457
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kiefskamp: tuinmuur met toegangshekken in Vorden

De Kiefskamp: hoofdgebouw

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (De Kiefskamp). Huize de Kiefskamp ligt aan het einde van een lange, brede, met beuken beplante zich..

De Kiefskamp: historische tuin- en parkaanleg

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. Het landgoed de Kiefskamp maakt dee..

De Kiefskamp: koetshuis / dienstwoning

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4A: KOETSHUIS/DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp. De gevels van de twee gebouwen alsmede van ..

De Kiefskamp: bijgebouw

Lindeseweg 6
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4B: BIJGEBOUW, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw, behorende tot de buitenplaats ..

De Kiefskamp: schuur

Kiefskampweg 1
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7B: SCHUUR, deeluitmakend van een ensemble van boerderij, schuur, hooiberg en bakoventje en behorende tot de buitenpl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)