Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek in Olst

Diepenveenseweg 1
8121DV Olst (gemeente Olst Wijhe)

Bouwjaar: 18e eeuw (hek) 19e eeuw (brug)

Beschrijving van Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek

Omschrijving TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK Het entreehek behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo staat op de toegangsbrug over de buitengracht. Het hek dateert in oorsprong uit de 18de eeuw, de brug is vermoedelijk 19de-eeuws. Het hek is opgebouwd uit twee natuurstenen pijlers (midden XVIII, herkomst onbekend, wellicht afkomstig van een molenwerf te Souburg), waarop wapendragende leeuwen staan. Op de pijlers staat 'groot' en 'hoenlo' (aangebracht in 1986). Tussen de pijlers een sierlijk smeedijzeren hek bestaande uit twee draaibare vleugels. De bakstenen brug heeft een houten brugdek en is voorzien van gietijzeren balustrades. Waardering De TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)