Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek in Olst

Tuin Park Landgoed

Diepenveenseweg 1
8121DV Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw (hek) 19e eeuw (brug)


Beschrijving van Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek

Omschrijving TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK Het entreehek behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo staat op de toegangsbrug over de buitengracht. Het hek dateert in oorsprong uit de 18de eeuw, de brug is vermoedelijk 19de-eeuws. Het hek is opgebouwd uit twee natuurstenen pijlers (midden XVIII, herkomst onbekend, wellicht afkomstig van een molenwerf te Souburg), waarop wapendragende leeuwen staan. Op de pijlers staat 'groot' en 'hoenlo' (aangebracht in 1986). Tussen de pijlers een sierlijk smeedijzeren hek bestaande uit twee draaibare vleugels. De bakstenen brug heeft een houten brugdek en is voorzien van gietijzeren balustrades. Waardering De TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521444
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek in Olst

Groot en Klein Hoenlo: jachthuis in chaletstijl

Diepenveenseweg 3
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jage..

Groot en Klein Hoenlo: dienstwoning

Diepenveenseweg 5
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo is gelegen ten oosten van het jachthuis. Het p..

Groot Hoenlo: hoofdgebouw

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo, huis Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein,..

Huis Klein Hoenlo

Diepenveenseweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving LANDHUIS (huis Klein Hoenlo). Het dwarsgeplaatst landhuis in neoclassicistische stijl uit ca. 1890 met aangebouwde oudere dubb..

Groot Hoenlo: historische tuin- en parkaanleg

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo wor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)