Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Klein Hoenlo in Olst

Kasteel Buitenplaats

Diepenveenseweg 4
8121DV Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Huis Klein Hoenlo

Omschrijving LANDHUIS (huis Klein Hoenlo). Het dwarsgeplaatst landhuis in neoclassicistische stijl uit ca. 1890 met aangebouwde oudere dubbele schuur is gelegen op de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo. Het landhuis onstond uit een verbouwing van een oudere boerderij en staat bekend als het 'weduwehuis'. Het huis heeft twee verdiepingen onder een met grijze Hollandse pannen en bouletpannen gedekt schilddak, dat voorzien is van enkele dakkapellen met meerruits vensters onder platte daken en twee vierkante schoorstenen met afdekplaten. De in baksteen opgetrokken gevels zijn grotendeels bedekt met een grove pleisterlaag en worden boven de voor- en zijgevel van de villa afgesloten door een eenvoudige kroonlijst. De voorgevel (O) heeft gepleisterde hoeklisenen en een hoger middenrisaliet tussen gepleisterde lisenen onder een steekkap. In dit geveldeel is op de begane grond en op de verdieping een drieruits venster geplaatst. Links van het risaliet een vijfzijdige erker met centraal een dubbele terrasdeur en in de zijgevels vensters. Daarboven een balkon met in de gevel een dubbele balkondeur. Rechts van het risaliet een dubbele terrasdeur met luiken en op de verdieping een vierruits venster met aan weerszijden een tweelicht. In de linker zijgevel bevindt zich de entree onder een luifel met daarboven een achtruits bovenlicht. Rechts van de entree een vensterpartij onder een drieruits bovenlicht. Op de verdieping twee schuifvensters met luiken. Tegen de dakrand is een luidklok bevestigd. De rechterzijgevel bevat meerdere vensters. De noklijn van de zuidelijke schuur ligt in het verlengde van de zuidelijke zijgevel van de villa. De oostgevel van de schuur bestaat uit een halve trapgevel, de noordgevel bevat drie vensters met luiken en de westgevel heeft een beschoten geveltop, een deur met bovenlicht en een meerruits venster. De noordelijke schuur heeft een afgewolfd dak en is voorzien van een baander met aan weerszijden een rondboogvormig stalvenster en twee vensters waarvan één met luiken. De noordgevel van deze schuur heeft een dubbele terrasdeur. Het interieur van het landhuis bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat met onder andere: een marmeren schouw met een geprofileerde boezem waarin een grisaille, een houten gesneden schouw met Delftse betegeling waarboven een gesneden boezem gedecoreerd met verschillende geweien en een eenvoudige houten gesneden schouw. Het interieur van de beide schuren is grotendeels verbouwd. Waardering Het LANDHUIS (huis Klein Hoenlo) behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de neoclassicistische bouwstijl van het landhuis; -de gaafheid van in- en exterieur van het voorhuis en delen van de schuren; -de ruimtelijke en functionele relatie met huis Groot Hoenlo; -de functioneel- en visueel ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521441
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Klein Hoenlo in Olst

Groot en Klein Hoenlo: toegangsbrug met entreehek

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving TOEGANGSBRUG MET ENTREEHEK Het entreehek behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo staat op de toegangsb..

Groot Hoenlo: historische tuin- en parkaanleg

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo wor..

Groot en Klein Hoenlo: jachtopzienerswoning

Diepenveenseweg 6
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De voormalige JACHTOPZIENERSWONING behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo is gelegen ten zuiden van h..

Groot en Klein Hoenlo: jachthuis in chaletstijl

Diepenveenseweg 3
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jage..

Groot Hoenlo: hoofdgebouw

Diepenveenseweg 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo, huis Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)