Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Alphen aan den Rijn

Overig

Cornelis Geellaan 43
2406JE Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 20e eeuw 1900 begin 20e eeuw


Beschrijving van Toegangshek

Omschrijving Het park is toegankelijk middels een TOEGANGSHEK uit het begin van de 20ste eeuw bestaande uit twee gemetselde pijlers met inspringende hoeken en bekroond door een kunststenen dekplaat met bolvormige bekroning. Aan de voorzijde van de pijlers op ooghoogte een kunststenen steen met de inscriptie 'MARTHA' 'STICHTING'. Tussen de pijlers bevond zich oorspronkelijk een dubbel ijzeren toegangshek. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en in stedebouwkundig opzicht vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; als karakteristiek en functioneel onderdeel van het complex en vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521437
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Alphen aan den Rijn

Complex van de Martastichting: kindertehuis of Centrale Gebouw

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding De eerste steen van het Centrale Gebouw of KINDERTEHUIS, onderdeel van het complex van de Marthastichting, werd 7 juni 1910 geleg..

Complex van de Martastichting: park met bruggetje

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Omschrijving Het PARK met BRUGGETJE, onderdeel van het complex van de Marthastichting, ligt oostelijk van de Raadhuisstraat en zuidelijk va..

Complex van de Martastichting: zitbank aan de lobvormige vijver in het park

Cornelis Geellaan 43
Alphen aan den Rijn
Inleiding Aan de lobvormige vijver in het park staat een ZITBANK, onderdeel van het complex van de Martastichting, in een Expressionistisch..

Complex de Marthastichting: tuinmanswoning

Cornelis Geellaan 45
Alphen aan den Rijn
Inleiding De TUINMANSWONING dateert oorspronkelijk uit de periode rond 1900 gebouwd als arbeiderswoning. Het huis is enkele malen verbouwd,..

Complex de Marthastichting: boomgaard

Cornelis Geellaan 45
Alphen aan den Rijn
Omschrijving De BOOMGAARD, behorende bij de tuinmanswoning onderdeel uitmakend van het complex de Marthastichting, leverde oorspronkelijk m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)