Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats in Aarlanderveen

Graf Begraafplaats

Zuideinde 22
2445AV Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Begraafplaats

Omschrijving De begraafplaats ligt haaks op de weg en wordt gevormd door een opgehoogd, klein rechthoekig terrein dat is omgracht en omgeven door een windsingel van elsen (buitenste rand) en een haag van hulst (binnenste rand). De ingang tot de begraafplaats wordt gemarkeerd door twee Japanse Kersen. De eenvoudige symmetrische aanleg wordt bepaald door een hoofdas van west naar oost (as van symmetrie) geflankeerd door kegelvormig gesnoeide hulstbomen. Aan weerszijden van deze as liggen de graven opgedeeld in vijf rangen (prijsklassen). Waardering De begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige symmetrische aanleg kenmerkend voor de neoclassicistische stijl. In stedebouwkundig opzicht is de begraafplaats van algemeen belang vanwege de samenhang van aanleg en beplanting en vanwege de bijzondere en beeldbepalende situering in het vlakke weidelandschap. De aanleg en beplanting zijn zeer gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521435
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats in Aarlanderveen

Begraafplaats: smeedijzeren hek

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving De toegang tot de begraafplaats wordt gevormd door een smeedijzeren HEK met zilver gekleurde decoraties van gietijzer vervaar..

Begraafplaats: baarhuisje aan de noordzijde

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving Aan de noordzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een BAARHUISJE gebouwd omstreeks 1870 in Neo-classicistische ..

Begraafplaats: baarhuisje aan de zuidzijde

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving Aan de zuidzijde van het toegangshek tot de begraafplaats staat een lijkenhuisje (BAARHUISJE) gebouwd omstreeks 1870 is Neo-c..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bouwtijd en zesruitsschuiframen in d ..

Zuideinde 12
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Boerderij op T-vormige plattegrond, eerste helft 19e eeuw. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bou..

Mooie boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Voorgevel met vlechtingen. Rechts onderkelderd. Zomerhuis onder ..

Zuideinde 10
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Mooie 18e eeuwse boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Vensters met goede roedenverdeling, begin 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats in Aarlanderveen