Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning in Heino

Woonhuis

Zwolseweg 54
8141EZ Heino (gemeente Raalte)
Overijssel


Beschrijving van Tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING. Voormalige tuinmanswoning op T-vormige plattegrond met dwars voorhuis en bedrijfsgedeelte, vermoedelijk in oorspong een zgn. katerstede waarvan in 1670 reeds melding werd gemaakt. Het voorhuis is een bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het bedrijfsgedeelte of achterhuis wordt gedekt door een rieten kap met wolfseind. De gevels hebben door wijzigingen in het verleden een onregelmatige, niet geheel authentieke indeling. Waardering TUINMANSWONING behorende tot de historische buitenplaats De Gunne van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de traditionele architectonische vormgeving; - vanwege de karakteristieke en functionele ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521434
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning in Heino

Tuinschuurtje

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TUINSCHUURTJE, gelegen ten noordwesten van het huis De Gunne. Het gebouwtje, vroeg-20ste-eeuw, is opgetrokken in rode baksteen..

Toegangshek dat toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TOEGANGSHEK, vermoedelijk laat 19de-eeuws, dat links naast het huis toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin...

Tuinvaas op sokkel

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL. Gietijzeren tuinvaas uit de tweede helft van de 19de eeuw, geplaatst op een natuurstenen 18de-eeuwse sokke..

Stoeppalen

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving STOEPPALEN. Drie (oorspronkelijk vier) thans in grijstinten geschilderde natuurstenen stoeppalen, 19de eeuw. Staande op het vo..

Twee tuinvazen op sokkels

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TWEE TUINVAZEN OP SOKKELS. Twee identieke, gietijzeren TUINVAZEN OP SOKKEL, vazen vermoedelijk tweede helft van de 19de eeuw, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning in Heino