Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek dat toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin in Heino

Tuin Park Landgoed

Zwolseweg 50
8141EZ Heino (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Toegangshek dat toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin

Omschrijving TOEGANGSHEK, vermoedelijk laat 19de-eeuws, dat links naast het huis toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin. Het hek bestaat uit twee pijlers van gewapend beton met piramidevormige bekroning die aan weerszijden geflankeerd worden door lager hekwerk dat voorzien is van zinken vlechtwerk in ruitvormig motief en dat bekroond wordt door kleine gietijzeren ornamenten in de vorm van lelies. Tussen de pijlers twee draaibare houten vleugels waarin een vervlochten V-vormig motief is verwerkt. De betonnen pijlers zijn waarschijnlijk in 1925 bij de verbouwing van het huis vervaardigd naar het voorbeeld van de toen aanwezige exemplaren. Waardering TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats De Gunne van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectonische vormgeving; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521427
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek dat toegang geeft tot de voormalige moestuin en de achtertuin in Heino

Tuinvaas op sokkel

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TUINVAAS OP SOKKEL. Gietijzeren tuinvaas uit de tweede helft van de 19de eeuw, geplaatst op een natuurstenen 18de-eeuwse sokke..

Tuinschuurtje

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TUINSCHUURTJE, gelegen ten noordwesten van het huis De Gunne. Het gebouwtje, vroeg-20ste-eeuw, is opgetrokken in rode baksteen..

Twee tuinvazen op sokkels

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TWEE TUINVAZEN OP SOKKELS. Twee identieke, gietijzeren TUINVAZEN OP SOKKEL, vazen vermoedelijk tweede helft van de 19de eeuw, ..

Stoeppalen

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving STOEPPALEN. Drie (oorspronkelijk vier) thans in grijstinten geschilderde natuurstenen stoeppalen, 19de eeuw. Staande op het vo..

Tuinvaas

Zwolseweg 50
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TUINVAAS. Gietijzeren tuinvaas uit de tweede helft van de 19de eeuw, geplaatst op een natuurstenen lage plaat. De gietijzeren ..

Kaart & Routeplanner