Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: voormalige boswachterswoning in Ulvenhout AC

Woonhuis

Chaamseweg 36
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Hondsdonk: voormalige boswachterswoning

Omschrijving onderdeel 15 (Chaamseweg 32): VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING Rode bakstenen voormalige boswachterswoning (thans boerderij), op rechthoekige grondslag onder met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De woning werd in 1921 ten westen van de boerderij annex koetshuis (zie onderdeel 9) opgetrokken. De naar het hoofdhuis gekeerde gevel is van ornamentele waarde. Voor(oost-)gevel: centraal de deur (met zandloper-motief, als bij onderdeel 10) met halfrond bovenlicht met gebogen spaakroeden, met aan weerszijden en op de verdieping een tweeruits venster met luiken (zandloper-motief) en halfrond bovenlicht met gebogen spaakroeden. In de rechter gevel een venster met vierruits bovenlicht en met luiken (zandloper-motief). In de topgevel aan de achterzijde een enkelruits venster met halfrond enkelruits bovenlicht. Aansluitend aan de achterzijde een aanbouw en grote schuur, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijn. WAARDERING De VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als goed voorbeeld van een bij een historische buitenplaats behorende boswachterswoning uit de jaren '20 van de 20ste eeuw; - vanwege de ornamentele en ensemblewaarde; - vanwege de doelmatige vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521423
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: voormalige boswachterswoning in Ulvenhout AC

Hondsdonk: boerderij met schuur

Chaamseweg 36
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 14 (Chaamseweg 36): BOERDERIJ MET SCHUUR Rode bakstenen boerderij op rechthoekige grondslag onder met rode pannen ge..

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: voormalige boswachterswoning in Ulvenhout AC