Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: boerderij met schuur in Ulvenhout AC

Boerderij

Chaamseweg 36
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Hondsdonk: boerderij met schuur

Omschrijving onderdeel 14 (Chaamseweg 36): BOERDERIJ MET SCHUUR Rode bakstenen boerderij op rechthoekige grondslag onder met rode pannen gedekt zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Voor(noord-)zijde: centraal de entreedeur (zandloper-motief als bij onderdeel 10) met drieruits bovenlicht. Aan weerszijden en op de verdieping een vierruits venster met halfrond bovenlicht met spaakroeden. De vensters zijn van luiken met beschilderd zandloper-motief voorzien. Rechter gevel: aan de linker zijde een vierruits venster met luiken met zandloper-motief. Linker gevel: aan de rechter zijde een tweeruits venster met luiken met zandloper-motief, links ervan een toegangsdeur als aan de voorzijde met aansluitend links een tweeruits venster met getoogde dubbele deur. Links van de boerderij een in horizontale delen opgetrokken houten schuur op rechthoekige grondslag onder met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan het linker dakvlak een stuk is doorgetrokken. In de voor(noord-)zijde rechts een dubbele houten deur. WAARDERING De BOERDERIJ MET SCHUUR is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521422
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: boerderij met schuur in Ulvenhout AC

Hondsdonk: voormalige boswachterswoning

Chaamseweg 36
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 15 (Chaamseweg 32): VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING Rode bakstenen voormalige boswachterswoning (thans boerderij), op r..

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: boerderij met schuur in Ulvenhout AC