Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: schuur bij ornamentale boerderij in Ulvenhout AC

Boerderij

Hondsdonkseweg 7
4858RM Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Hondsdonk: schuur bij ornamentale boerderij

Omschrijving onderdeel 12: SCHUUR BIJ ORNAMENTELE BOERDERIJ Houten in horizontale delen opgetrokken schuur op rechthoekige grondslag onder thans met golfplaat (oorspronkelijk riet) gedekt schilddak. De schilden aan de korte (noord-, zuid-)gevels zwenken naar de noordelijke hoek boogvormig omhoog en bieden aan de onderzijde van deze gevels op deze wijze ruimte voor een houten dubbele deur. De oostelijke en westelijke dakschilden zwenken aan de uiteinden eveneens boogvormig omhoog en sluiten aldus aan op de dakschilden aan de korte zijden. Zuidgevel: rechts van de dubbele deur aan de zuidzijde drie halfronde vensters met spaakroeden. Noordgevel: links van de dubbele deur een halfrond venster (oorspronkelijk waarschijnlijk van spaakroeden voorzien). WAARDERING De SCHUUR BIJ ORNAMENTELE BOERDERIJ is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ouderdom; - als gaaf en authentiek voorbeeld van landelijke 19de eeuwse bouwkunst; - vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521420
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: schuur bij ornamentale boerderij in Ulvenhout AC

Hondsdonk: ornamentale boerderij in parkaanleg

Hondsdonkseweg 7
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 11 (Hondsdonkseweg 7): ORNAMENTELE BOERDERIJ IN PARKAANLEG Een aan de noordwest-zoom van het ten noorden van het ho..

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: schuur bij ornamentale boerderij in Ulvenhout AC