Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: ornamentale boerderij in parkaanleg in Ulvenhout AC

Boerderij

Hondsdonkseweg 7
4858RM Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1843
Architect: Henrica Paulina van der Borch


Beschrijving van Hondsdonk: ornamentale boerderij in parkaanleg

Omschrijving onderdeel 11 (Hondsdonkseweg 7): ORNAMENTELE BOERDERIJ IN PARKAANLEG Een aan de noordwest-zoom van het ten noorden van het hoofdgebouw gelegen landschappelijke weiland gesitueerde ornamentele booerderij, in rustieke trant met neogotische details, in 1843 gebouwd naar ontwerp van Henrica Paulina van der Borch jonkvrouwe van der Heim (1804-1884). De boerderij heeft een grote beeldbepalende waarde in het gezicht vanuit de voorzijde van het hoofdgebouw over het weiland en in het blikveld tijdens de wandeling rondom dit weiland. De boerderij is gebouwd op rechthoekige grondslag, opgetrokken in geel gesausde baksteen, en overkapt door een rieten wolfsdak waarvan het lange schild naar het weiland toe een ruime overstek heeft en aan de zijkanten in een hoek schuin naar boven uitzwenkt. Centraal op het dak een rechthoekige bakstenen schoorsteen. De naar het weiland (oosten) gerichte lange gevel vertoont centraal drie vierruits spitsboogvormige vensters met bovenlicht met dubbele (centrale venster) en enkele vorktracering (vensters aan weerszijden). Aan weerszijden van dit ensemble een spitsboogvormig venster met dubbele vorktracering. Entree(west-)zijde: centraal aan de achterzijde de entreedeur en aan weerszijden een meerruits venster met luiken. Rechter gevel: twee tweeruits vensters met luiken. Aan de linker gevel een deels tot de woning getrokken aanbouw (oorspronkelijk koestal) met in de noordgevel centraal een meerruits venster met aan weerszijden een halfrond venster met spaakroeden. Op de verdieping een dakkapel met dubbel vierruits venster onder een in het hoofdschild opbollend rieten dakschild. WAARDERING De ORNAMENTELE BOERDERIJ IN PARKAANLEG is in algemeen cultuurhistorisch opzicht van belang: - vanwege de grote ornamentele waarde; - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521419
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: ornamentale boerderij in parkaanleg in Ulvenhout AC

Hondsdonk: schuur bij ornamentale boerderij

Hondsdonkseweg 7
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 12: SCHUUR BIJ ORNAMENTELE BOERDERIJ Houten in horizontale delen opgetrokken schuur op rechthoekige grondslag onder ..

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: ornamentale boerderij in parkaanleg in Ulvenhout AC

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven