Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: dienstwoning in Ulvenhout AC

Woonhuis

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Hondsdonk: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 10 (Hondsdonkseweg 32): DIENSTWONING Dienstwoning uit de laatste helft van de 18de eeuw op rechthoekige grondslag onder een met grijze pannen gedekt schilddak, lichtgrijs geschilderd en voorzien van een zwarte voeting. De woning staat aangegeven op de kaart van Van Steensel uit 1803. Oorspronkelijk betreft het een dubbelwoning. Rond 1960 na afbraak van een gedeelte aan de linkerzijde is de woning tot zijn huidige aanzien getransformeerd. De rechts van het midden gesitueerde toegangsdeur is de oorspronkelijke toegangsdeur van de voormalige rechter woning. Voor(west)gevel: even rechts van het midden de entree met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Links hiervan twee en rechts een enkel vierruits venster met luiken. De luiken vertonen een geel zandloper-motief op een zwart fond met centraal in het motief een witte bol met zandloper in rood. De woning is gesitueerd aan de laan ten oosten van het grote aan de noordzijde van het hoofdgebouw gelegen weiland. Linker gevel: een enkel vierruits venster met luiken. Rechter gevel: twee vierruits vensters met luiken. Achter de woning een 19de eeuwse houten schuur, die, ondanks haar ornamentele waarde, vanwege haar ruïneuze staat voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. WAARDERING De DIENSTWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele en ensemblewaarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521418
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: dienstwoning in Ulvenhout AC

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Hondsdonk: vaas op sokkel

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 5: VAAS OP SOKKEL OP HET GRASVELD VOOR HET HOOFDGEBOUW Platte ronde kelkvormige stenen vaas uit het begin van de 20s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: dienstwoning in Ulvenhout AC