Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: boerderij annex koetshuis in Ulvenhout AC

Boerderij

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Hondsdonk: boerderij annex koetshuis

Omschrijving onderdeel 9: BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS Aan de rechterzijde van het hoofdgebouw iets naar achteren gesitueerde boerderij annex koetshuis, in zijn huidig aanzien uit 1852, maar met oudere en aan de achterzijde nieuwere bouwdelen. Het gebouw is op rechthoekige grondslag gezet, door een met oud-Hollandse pannen gedekt wolfsdak overkapt, wit gekalkt en eveneens van een zwarte voeting voorzien. Voor(noord-)zijde: aan weerszijden een dubbele halfronde toegangsdeur naar het koetshuis, met centraal een negenruits venster met luiken. Op de verdieping een zoldlerluik. Rechter gevel: aan de rechterzijde een halfrond venster met gebogen spaakroeden op stahoogte, een mmeerruits venster en een dubbele deur. De vensters rechts van genoemde deur zijn, evenals de achtergevel van het complex, voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. Linker gevel: aan de rechterzijde een reeks van vier halfronde vensters met gebogen spaakroeden, waarvan het tweede venster van links het bovenlicht van een deurpartij vormt. Deur vertoont geel zandloper-motief op een zwart fond, en centraal in het motief een witte bol met zandloper in rood. Links van de reeks vensters met deur een halfronde dubbele deur. De indeling van het gevelgedeelte links hiervan is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. WAARDERING De BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom en gaafheid; - vanwege ensemblewaarde; - als goed voorbeeld van een in eenvoudig landelijke stijl opgetrokken koetshuis bij een buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521417
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: boerderij annex koetshuis in Ulvenhout AC

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Hondsdonk: vaas op sokkel

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 5: VAAS OP SOKKEL OP HET GRASVELD VOOR HET HOOFDGEBOUW Platte ronde kelkvormige stenen vaas uit het begin van de 20s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: boerderij annex koetshuis in Ulvenhout AC