Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: urn in Ulvenhout AC

Tuin Park Landgoed

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Hondsdonk: urn

Omschrijving onderdeel 7: URN Aan de rand van een wandelpad even terzijde van de westgrens van het grasveld voor het hoofdgebouw gesitueerde monumentale hardstenen urn op brede voetplaat, 'de urn van de kolonel' genaamd (naar Lucas W.P. baron van der Borch (1738-1820). De urn, die uit circa 1800 dateert, is uitgevoerd in sobere Lodewijk XVI-stijl en stond oorspronkelijk in een westhoek van de parkaanleg. In verband met vandalisme werd de urn in het begin van de jaren '90 van de 20ste eeuw naar de huidige plek getransporteerd. De urn vertoont grote stilistische overeenkomst met de vier diskusvormige vazen voor het huis (zie onderdeel 4). WAARDERING De URN is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - als zeldzaam voorbeeld van een vermoedelijk voor de buitenplaats gemaakt ensemble, dat zich tot op heden op deze buitenplaats bevindt; - als goed voorbeeld van een tuinvaas in late Lodewijk XVI-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521415
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: urn in Ulvenhout AC

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Hondsdonk: vaas op sokkel

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 5: VAAS OP SOKKEL OP HET GRASVELD VOOR HET HOOFDGEBOUW Platte ronde kelkvormige stenen vaas uit het begin van de 20s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: urn in Ulvenhout AC