Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: duiventil in Ulvenhout AC

Tuin Park Landgoed

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Hondsdonk: duiventil

Omschrijving onderdeel 6: DUIVENTIL Houten achtzijdige duiventil uit het begin van de 19de eeuw, onder achtzijdig zinken puntdak, waarvan de schilden aan de onderzijden iets uitzwenken. De til staat op een hoge door vier houten stijlen gestutte paal en wordt door vier houten schoren geschraagd. In vier zijden van de til zijn drie in een driehoeksverband geplaatste vliegopeningen aangebracht. De til staat aan de noordwestzijde van het grasveld voor het hoofdgebouw opgesteld. WAARDERING De DUIVENTIL is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als zeldzaam, authentiek en gaaf voorbeeld van vroeg 19de eeuwse landelijke bouwkunst; - vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521414
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: duiventil in Ulvenhout AC

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vazen voor het huis

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De v..

Hondsdonk: vaas op sokkel

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 5: VAAS OP SOKKEL OP HET GRASVELD VOOR HET HOOFDGEBOUW Platte ronde kelkvormige stenen vaas uit het begin van de 20s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: duiventil in Ulvenhout AC