Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hondsdonk: vazen voor het huis in Ulvenhout AC

Tuin Park Landgoed

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Hondsdonk: vazen voor het huis

Omschrijving onderdeel 4: VAZEN VOOR HET HUIS Vier hardstenen diskusvormige vazen op sokkels in late Lodewijk XVI-stijl uit cica 1800. De vazen staan aan de voorzijde van het hoofdgebouw opgesteld en zijn waarschijnlijk in opdracht van Lucas W.P. baron van der Borch (1738-1820) op Hondsdonk gekomen. De vazen vertonen grote stilistische overeenkomst met de 'urn van de kolonel' (zie onderdeel 7). WAARDERING De VAZEN VOOR HET HUIS zijn van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom en gaafheid; - vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde; - vanwege de ornamentele waarde; - als zeldzaam voorbeeld van een vermoedelijk voor de buitenplaats gemaakt ensemble, dat zich tot op heden op deze buitenplaats bevindt; - als goed voorbeeld van tuinvazen in late Lodewijk XVI-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521412
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hondsdonk: vazen voor het huis in Ulvenhout AC

Huis Hondsdonk

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 1, (Chaamseweg 34 te Ulvenhout): HOOFDGEBOUW (Huis Hondsdonk) Bakstenen wir gekalkt hoofdgebouw (met zwarte voeting)..

Hondsdonk: historische tuin- en parkaanleg

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Grootschalige parkaanleg in landschapsstijl, met delen in formeel aangelegde tra..

Hondsdonk: vazen bij oprit

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige..

Hondsdonk: vaas op sokkel

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 5: VAAS OP SOKKEL OP HET GRASVELD VOOR HET HOOFDGEBOUW Platte ronde kelkvormige stenen vaas uit het begin van de 20s..

Hondsdonk: duiventil

Chaamseweg 34
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 6: DUIVENTIL Houten achtzijdige duiventil uit het begin van de 19de eeuw, onder achtzijdig zinken puntdak, waarvan d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hondsdonk: vazen voor het huis in Ulvenhout AC