Hondsdonk: vazen bij oprit in Ulvenhout AC

Chaamseweg 34
4858RK Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw

Beschrijving van Hondsdonk: vazen bij oprit

Omschrijving onderdeel 3: VAZEN BIJ OPRIT Twee monumentale hardstenen vazen uit de eerste helft van de 18de eeuw op hardstenen rechthoekige sokkels met vakken. De vazen vertonen mythologische voorstellingen op de hals en zijn afgedekt door een deksel. Volgens de overlevering zouden de vazen in de 19de eeuw van de buitenplaats Bijdorp onder Voorschoten op Hondsdonk terecht zijn gekomen. Deze buitenplaats was eigendom geweest van de familie van der Hoeven, die verwant was aan de van der Heims. Een kadervoorstelling van een 18de eeuwse vogelvlucht van Bijdorp (Collectie Bodel Nijenhuis, Universiteitsbibliotheek Leiden) vertoont een vaas die grote overeenkomst laat zien met de vazen op Hondsdonk. WAARDERING De VAZEN BIJ DE OPRIT zijn in algemeen cultuurhistorisch opzicht van belang: - vanwege de ouderdom en gaafheid; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)