Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijdorp: tuinbeelden in Loenen aan de Vecht

Tuin Park Landgoed

Oud Over 8
3632VD Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Bijdorp: tuinbeelden

Omschrijving onderdeel 6 (bij Oud Over 8): TUINBEELDEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp. De tuinbeelden behorende bij Bijdorp vormen een karakteristiek en beeldbepalend element van de buitenplaats. De beelden dateren alle uit de 19de eeuw en werden in de jaren '30 van de 20ste eeuw door de toenmalige eigenaar bijeengebracht. Een aantal beelden is afkomstig van het kasteel 'Het Nijenhuis' bij Heino. De volgende tuinbeelden maken thans deel uit van de buitenplaats Bijdorp (N.B. beelden en basementen vormen geen oorspronkelijke eenheid): - Twee identieke hardstenen piedestals met Lodewijk XIV-snijwerk, waarop vrouwelijke bustes van zandsteen; - Vierkant basement met eenvoudige Lodewijk XIV-detaillering, waarop een gietsel van een klassieke vrouwenfiguur met vis in de hand (in 1997 opnieuw afgegoten in kunstmortel door de firma Artiprex); - Hardstenen basement met Lodewijk XIV-detaillering, waarop een klassieke mannenfiguur (Apollo) van zandsteen met laurierkrans om het hoofd van zandsteen; - Tegen de linker hoekliseen van de voorgevel: ranke, gewelfde hardstenen piedestal met rocaille motief (onderdeel van stel), daarop een marmeren buste van een klassieke veldheer in tenue met laurierkrans op het hoofd; - Tegen de rechter hoekliseen van de voorgevel: ranke, gewelfde hardstenen piedestal met rocaille motief (onderdeel van stel), daarop een klassieke vrouwelijke buste van marmer; - Kloek Lodewijk XIV-basement met daarop een klein beeld, voorstellende een wenend knaapje. In de overtuin: - Een fraaie wit marmeren vaas voorzien van Lodewijk-XIV-snijwerk; - Vier dorische zuilen, twee van hardsteen, twee van zandsteen, afkomstig van de buitenplaats Hilverbeek te 's-Graveland; - Op de zuilen een mannelijke buste van marmer, een mannelijke buste van marmer, een gietsel in cement mortel mannelijke buste voorstellende Apollo van Belvèdere en een vrouwelijke buste van zandsteen; - Vóór de treures een hardstenen piedestal waarop marmeren buste van klassieke veldheer met laurierkrans om het hoofd; - Vier zandstenen tuinvazen; - Betonnen urn met twee ramskoppen; - IJzeren windwijzer op hardstenen voetstuk. Waardering De TUINBEELDEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521407
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijdorp: tuinbeelden in Loenen aan de Vecht

Bijdorp: hoofdgebouw

Oud Over 8
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1 (Oud Over 8): HOOFDGEBOUW (Bijdorp). Huis Bijdorp dateert van omstreeks 1700. Het is een blokvormig, onderkeld..

Bijdorp: historische tuin- en parkaanleg

Oud Over 8
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Oud Over 8): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Bijdorp. In 1786 was Bijdorp een..

Bijdorp: toegangdam met hek en schamppalen

Oud Over 8
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3 (bij Oud Over 8): TOEGANGDAM met HEK en SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp. Het voorplein is bere..

Bijdorp: cisterne

Oud Over 8
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Oud Over 8): CISTERNE behorende tot de buitenplaats Bijdorp. Deze onderaardse put is gemetseld in een groot..

Bijdorp: tuinmuur

Oud Over 8
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5 (bij Oud Over 8): TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Bijdorp. De noordelijke grens van de buitenplaats wordt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijdorp: tuinbeelden in Loenen aan de Vecht