Bijdorp: toegangdam met hek en schamppalen in Loenen aan de Vecht

Oud Over 8
3632VD Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: midden 19e eeuw

Beschrijving van Bijdorp: toegangdam met hek en schamppalen

Omschrijving onderdeel 3 (bij Oud Over 8): TOEGANGDAM met HEK en SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp. Het voorplein is bereikbaar via een dam met doorloop in naar de oevers uitzwenkende rood bakstenen keermuren. De keermuren zijn aan de bovenzijde voorzien van een opstaande rand van baksteen met ingelegde hardstenen afdekplaten op de plaatsen waar schamppalen en hek bevestigd zijn. Het brugdek is voorzien van een klinkerbestrating. Op de dam een eenvoudig en vrij laag dubbel spijlenhek met door voluten beƫindigde vleugelstukken. Tussen de draaibare delen en de vleugelstukken tussenstukken waarin in gouden letters de naam van de buitenplaats is aangebracht; links BY, rechts DORP. Goudkleurige spijlpunten. Op de keermuren schamppalen op een vierkant basement; zowel aan de straatzijde als aan de voorpleinzijde drie stuks ter weerszijden van het hek; de palen worden onderling en met het hek verbonden door een ketting, samengesteld uit ruit-en cirkelvormige schakels. Onder de halve bol-vormige beƫindiging van de palen is een geprofileerde band aangebracht met een ornamenteel patroon van ruiten en cirkels. Toegangsdam, hek en schamppalen vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw. Waardering De TOEGANGSDAM met HEK en SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)