Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkruis van H. Barten in Beers NB

Kerkelijk Gebouw

Kerkeveld 2
5437BH Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1889 1889 ca. 1889


Beschrijving van Grafkruis van H. Barten

Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van H. Barten, daterend uit omstreeks 1889. Omschrijving Het hardstenen grafkruis heeft enkelvoudig gelobde kruisarmen. Op het kruis de inscriptie: "J.H.Z. / Bid voor / de ziel / van zaliger / Hermina Barten / dochter van / wijlen Antoon / Barten, en Anna Maria Coenen / geb. te Beersden 27 februari 1807 aldaar tijdig / voorzien van de H. sacramenten overl. den 8 october / 1889 in den ouderdom van 82 jaren / 7 maanden en / 11 dagen / R.I.P.". Waardering Het grafkruis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de bijzondere vormgeving en detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521395
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkruis van H. Barten in Beers NB

Sint-Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (ree..

Toren van de Sint Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. Vlakopgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie, met nissen versierde geledingen uit de 15e eeu..

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een CALVARIEGROEP met HEILIG GRAF onder afdak, wa..

Vijf grafkruisen

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Complex Kerkeveld 2 Beers (6) Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van M. Ba..

Grafmonument met Pietàbeeld

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIET+ ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkruis van H. Barten in Beers NB

Foto's (1)