Grafkruis van J.A. Barten in Beers NB

Kerkeveld 2
5437BH Beers NB (gemeente Cuijk)

Beschrijving van Grafkruis van J.A. Barten

Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers bevindt zich op het kerkhof het GRAFKRUIS van J.A. Barten, daterend uit omstreeks 1859. Omschrijving Het hardstenen kruis heeft dubbel gelobde kruisarmen. In het kruis is de tekst gebeiteld: "Bid voor de ziel / van / zaliger Joanna Agatha Barten / Echtgenoot van / Adriaan Thijssen / geboren te Beers / den 5 februari / 1777 / en aldaar / overleden / den 13 october / 1859". Waardering Het grafkruis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de bijzondere vormgeving en detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)