Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument met Pietàbeeld in Beers NB

Kerkelijk Gebouw

Kerkeveld 2
5437BH Beers NB (gemeente Cuijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1918


Beschrijving van Grafmonument met Pietàbeeld

Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIET+ onder afdak, waarvoor het graf van P.A.H.E. Thijssen uit 1918. De pietà dateert uit 1917-18 en is uitgevoerd naar een ontwerp van C. Franssen, met een beeld van H. van der Geld. Omschrijving Onder hetzelfde houten lessenaarsdak op korbelen is naast de calvarieberg een grafmonument met pietà opgesteld. De gevel van de kerk is ter plaatse gecementeerd en voorzien van een schildering met lauwerkrans en wijkruisen. Het kalkstenen pietàbeeld is ongesigneerd. Ervoor ligt een hardstenen zerk met een opgelegde natuurstenen plaat waarop, in hoogreliëf, het symbool voor geloof, hoop en liefde, lauwerkransen en een koninklijke onderscheiding zijn aangebracht. Op de zerk de tekst: "Gedenk in uwe gebeden de ziel van zaliger / den edelgrootachtbare heer / Petrus Alphonsus Hermanus Eulogius Thijssen / Burgemeester der gemeente Beers / Lid der Prov. Staten van Noord-Brabant / Ridder in de Orde van Oranje Nassau / geboren te Beers 3 juli 1854, aldaar overleden 13 nov. 1918 / Hij ruste in vrede / aan de voet van dezen Calvarieberg door hem gesticht". Waardering Het grafmonument met Pietàbeeld is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument met Pietàbeeld in Beers NB

Sint-Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (ree..

Toren van de Sint Lambertuskerk

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. Vlakopgaand bakstenen bouwwerk, bestaande uit drie, met nissen versierde geledingen uit de 15e eeu..

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een cavaleriegroep met heilig graf onder afdak

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat een CALVARIEGROEP met HEILIG GRAF onder afdak, wa..

Vijf grafkruisen

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Complex Kerkeveld 2 Beers (6) Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van M. Ba..

Grafkruis van J.A. Barten

Kerkeveld 2
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers bevindt zich op het kerkhof het GRAFKRUIS van J.A. Barten, daterend uit oms..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)