Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Antoniuskapel annex trafohuisje in Roosteren

Kerkelijk Gebouw

Maasheuvel 3
6116BS Roosteren (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van St. Antoniuskapel annex trafohuisje

Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1932 gebouwde Antoniuskapel annex transformatorhuisje, gelegen aan een pleintje aan de Maasheuvel te Roosteren, gemeente Susteren. Omschrijving De ANTONIUSKAPEL ANNEX TRANSFORMATORHUISJE heeft een T-vorm als plattegrond. Het uitstekende gedeelte dient als kapel, terwijl in de dwarsligger het electrificatiegedeelte is ondergebracht. Het object telt een bouwlagen onder zadeldaken met bitumen bedekking, de gevels hebben een natuurstenen plint en zijn voor de rest geheel gestuct. De KAPEL heeft een rondboogvormige entree met hardstenen deuromlijsting. De entree kan worden afgesloten door een siersmeedijzeren hek met de inscriptie: H. Antonius. Boven de entree bevindt zich een kruisje van ingemetselde strips van tegels. In de rechter- en linkerzijgevel zitten lancetvormige vensters met glas-in-lood. Het TRAFO-GEDEELTE heeft in de RECHTERZIJGEVEL - gezien vanaf entree kapel - een dubbele rechthoekige stalen deur in de eerste bouwlaag en een rechthoekig venster in de tweede bouwlaag, gevuld met schubbladen van ijzer. In de ACHTERGEVEL bevinden zich twee rechthoekige stalen deuren, voorzien van authentiek hang- en slotwerk. In de LINKERZIJGEVEL treffen we een rechthoekige stalen deur aan en een rechthoekig venster in de tweede bouwlaag, eveneens gevuld met schubbladen van ijzer. De DORPELS zijn van natuursteen m.u.v. de twee stalen deuren in de achtergevel met dorpels met gebakken tegels. De kapel heeft schouderstukken met uitkragingen op de eindpunten van de plattegrond. Het INTERIEUR is volledig in tact en bevat onderdelen zoals een altaar en een beeld van de H. Antonius. De wanden zijn voorzien van wandschilderingen met verschillende geometrische motieven en een lelie-motief. Op het plafond is de letter A decoratief uitgebeeld. Waardering Het object is van belang vanwege de oorspronkelijke functie: een combinatie van wegkapel en transformatorhuisje. De combinatie van deze functies in één gebouw bezit hoge zeldzaamheidswaarde. Bovendien bezit het object cultuurhistorische waarde met name het kapeldeel als uiting van katholieke geloofsbelevenis. De wegkapel met transformatorhuisje is van algemeen belang op grond van gaafheid en cultuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521384
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Antoniuskapel annex trafohuisje in Roosteren

Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen

Maasheuvel 11
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Groot huis met wolfdak, segmentboogvensters en een geprofileerde ingangsomraming van hardsteen, XVIII A. Inwendig een marmeren schoorsteen- ..

Jacobus de Meerdere

Maasheuvel 12
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
ST. JACOBUSKERK. Driebeukig schip, enkelvoudig koor en westtoren, 1843. Buitengeleding met rondbogige spaarvelden. Schip en koor met tongewe..

Kasteel Ter Borch

Lanterdijk 6
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Kasteel ter Borch. Gebouw, XVIII met twee door knobbelspitsten bekroonde hoektorens en door trapgevels bekroonde hoekpaviljoens en middenris..

't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel

Eyckholtstraat 13
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
't Heufken. Huis van mergel en baksteen met speklagen van mergel, XVI e.v. In rechter zijgevel gotische vensteromlijstingen en een ingang, d..

Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaartal

Eyckholtstraat 21
Roosteren (Gemeente Echt Susteren)
Monumentale hoeve. Schuur en poortvleugel haaks op elkaar onder zadeldaken, uitlopend tegen topgevels met vlechtingen. Woonhuis met ankerjaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Antoniuskapel annex trafohuisje in Roosteren