Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminasluis in Andel

Weg En Waterwerk

Wilhelminasluis 3
4281TW Andel (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Wilhelminasluis

Inleiding. SLUIS in 1897 in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd naar model van een vanaf 1808 in zwang zijnd type waaiersluis. Rond 1900 werden Maas en Waal gescheiden door het graven van de Bergse Maas en de aanleg van een afsluitdijk in de Maas bij Andel. In de afsluitdijk kwam de Wilhelminasluis te liggen. Ter herinnering aan de voltooiing van dit belangrijke waterstaatkundige project werd een gedenksteen in Art Nouveau-stijl opgericht en in 1904 door H.M. de Koningin onthuld. Het monument ligt langs de weg op de dam aan Gelderse zijde. De noordzuid gerichte sluis bestaat uit twee delen met over de zuidelijke sluisdeuren een van elders herplaatste brug waarover de verbindingsweg van Noord-Brabant naar Gelderland loopt. De sluizen zijn uniek vanwege de nog steeds in gebruik zijnde waaiervlotdeuren die zowel hoog Maas- als Waalwater kunnen keren. Zij verkeren materieel en functioneel in uitstekende staat en kunnen nog steeds handmatig worden bediend. Ten behoeve van de elektrische bediening zijn bedieningshuisjes geplaatst. Omschrijving. Het muurwerk van de sluis bestaat uit in staand verband gemetselde machinale rode baksteen en is op de hoeken verstevigd met hardstenen blokken. Elk deel van de sluis heeft twee ijzeren waaiervlotdeuren met ijzeren klinknagels. In gesloten toestand vormen de deuren twee puntdeuren, elk voorzien van een waaier. De waaier draait weg in de waaierkas die de vorm heeft van een kwart cilinder. Een vorm die aan de bovenzijde van de waaierkas herkenbaar is en waarbij een nog steeds functionerend gietijzeren windwerk met tandwielen ligt voor het openen en sluiten van de deuren bij gelijke waterstand. Op elk sluishoofd is een dergelijk instrumentarium bij de waaierkas aanwezig. Verder staat er een blokvormig bedieningshuisje voor het instrumentarium van de elektrische bediening. De bouwsels zijn opgetrokken in rode strekken onder een zadeldak met zwarte betonnen pannen. Aan drie zijden een vierruitsvenster, aan één zijde een deur. Aan beide zijden kan de sluis door middel van twee houten schotbalkdeuren in hardstenen sponningen worden afgesloten. Waardering. De sluis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een waterstaatkundige en technische ontwikkeling. Het is verder van belang als uniek voorbeeld van een waaiervlotsluis. Het heeft architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De sluis heeft ensemblewaarde vanwege de historische en landschappelijke samenhang met de omliggende waterwegen. De sluis is bijzonder gaaf bewaard gebleven en zeer zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521382
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminasluis in Andel

Monument scheiding van Maas en Waal

BY Van Heemstraweg
Poederoijensehoek (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding MONUMENT, gelegen aan de noordzijde van de Van Heemstraweg, op de grens met de gemeente Woudrichem. Het monument is in 1904 opger..

Boerderij met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters

Maasdijk 104
Poederoijen (Gemeente Zaltbommel)
Boerderij uit de eerste helft der 19e eeuw met hoog, rieten wolfdak en rode strekken boven de vensters. De hoeve vormt met de nabij gelegen ..

tussenstelling aan de nieuwendijk

tussenstelling aan de nieuwendijk
zaltbommel
Cluster 78. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SLUIS (bij Afsluitdijk), bekend als de Brakelse Sluis, als waterbouwkundig onderdeel van..

tussenstelling aan de nieuwendijk

tussenstelling aan de nieuwendijk
zaltbommel
Cluster 78. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DUIKER (knik in Maasdijk), van oudsher bekend als de Poederoijense Sluis, als waterbouwku..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 2
Giessen (Gemeente Woudrichem)
Ned. Herv. Kerk, buiten de dorpskom gelegen. Bestaande uit het 14e eeuwse koor van een overigens verdwenen kerk, aan de westzijde in 1856 me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminasluis in Andel

Foto's (3)