Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Binnen het gehucht uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen in Almkerk

Boerderij

Uppelse Hoek 17
4286EM Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Binnen het gehucht uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen

Inleiding. Binnen het gehucht Uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen. Nummer 17 ligt aan de noordzijde van de weg en bestaat uit een WOONHUIS, een buiten de bescherming vallende vrijstaande schuur en twee moderne schuren. Het woonhuis dat uit ca. 1880 dateert, is hoger gesitueerd en aan alle zijden omgeven door een glooiend gazon met oude bomen en een flinke haag als afscheiding van de weg en inrijweg naar de schuren. Het huis heeft elementen van het Eclecticisme. De serre dateert uit ca. 1930. De ramen zijn rond 1940-1950 vereenvoudigd. Omschrijving. Het tweelaags woonhuis op nagenoeg vierkante plattegrond is opgetrokken in kruisverband baksteen onder een plat dak met omlopend schild belegd met betonpannen. Op het dak een schoorsteen en centraal in de schilden kleine daklichten. De symmetrische voorgevel heeft een risalerend middendeel, een gepleisterde plint en dito geblokte hoekpilasters. De gevel is beƫindigd met een geprofileerde kroonlijst met rijk geornamenteerde consoles die het onderliggende fries in vakken verdeelt. In de middenrisaliet ligt de ingang met paneeldeur binnen een omlijsting met verdiepte pilasters met een vlakke afsluiting ter hoogte van het kalf. Daarboven een conform de vensters ongedeeld licht met geprofileerde omlijsting met boven en over de segmentboog heen een kuif. Aan weerszijden van de ingang twee vensters, op de verdieping drie vensters met eenruitsschuiframen en ongedeelde lichten. Aan de oostelijke zijmuur ligt een serre onder plat dak met schilden en overstekende daklijst op geprofileerde consoles die tot de latei doorlopen. Boven de plint is het houten skelet dichtgezet met baksteen waarvoor diagonale houten kruisen zijn geplaatst. De tweeruitsvensters hebben boven en onder randen met kleine roedenverdeling en achtruitslichten tussen de consoles. De consoles onder de kroonlijst van het huis, die aan de erker en de kuiven boven de ramen zijn uitgevoerd in donkerrood. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in de streek en vanwege de typologie van de villa-boerderij. Het bezit architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met de omliggende tuin met hoge bomen en haag en als karakteristiek onderdeel van een waardevolle groep van boerderijen. Het huis is in de hoofdvorm en detaillering bijzonder gaaf bewaard gebleven en bezit zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521380
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Binnen het gehucht uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen in Almkerk

Boerderij bestaande uit groots aangelegd woongedeelte met volledige verdieping en vier- en zesruits vensters gedekt door een schilddak

Uppelse Hoek 15
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Monumentale boerderij bestaande uit groots aangelegd woongedeelte met volledige verdieping en vier- en zesruits vensters gedekt door een sch..

Twee waardevolle bebouwingsgroepen

Uppelse Hoek 26
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. In het gehucht Uppel liggen aan de Uppelse Hoek twee waardevolle bebouwingsgroepen. De BOERDERIJ, de voormalige Jagershof, is ee..

Oude Doornse molen

Oude Doorn
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
"De Ouden Doorn" in de polder Zandwijk en Uppel. Achtkante, met riet gedekte watermolen op stenen ondervoet met scheprad. Vroege 18e eeuw.

Zandwijkse Molen

Provincialeweg-Noord
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
"De Zandwijkse molen", in de polder Zandwijk en Uppel. Wipwatermolen op lage stenen voet, met open buitenscheprad. 1699.

Uitwijkse Molen

Uppelse Steeg 2
Sleeuwijk (Gemeente Werkendam)
"De Uitwijkse molen" in de polder Uitwijk en Rijswijk, Wipwatermolen op lage stenen voet en met open buitenscheprad. Omstreeks 1700.

Kaart & Routeplanner

Route naar Binnen het gehucht uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen in Almkerk