Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolcomplex in Almkerk

Woonhuis

Voorstraat 20
4286AL Almkerk (gemeente Woudrichem)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Schoolcomplex

Inleiding. Het WOONHUIS dat was bestemd voor de hoofdonderwijzer heeft aan de voorzijde een tuin die door een bakstenen muurtje met ijzeren railing gescheiden is van de straat. Links van het huis ligt een bakstenen helling naar de zij-ingang uit de periode dat de GGD het pand huurde. Aan de achterzijde grenst het pand aan de school en aan de rechterzijde ligt een aanbouw onder zadeldak ter vergroting van de rechterhoekkamer waar de buitenmuur werd doorgebroken en een raam dichtgezet. Voorts zijn aan de binnenzijde de hoofdingang dichtgezet, evenals het middenvenster op de verdieping. In de zuidelijke zijmuur is een dakkapel met drie paar dubbele ramen aangebracht onder plat dak met overkragende lijst. Omschrijving. Het ten oosten van het complex gelegen eenlaags pand met zolderverdieping heeft een nagenoeg vierkante plattegrond. Het is opgetrokken in kruisverband baksteen onder een zadeldak met dubbel wolfeind met overstek en is belegd met donkergrijze oud-Hollandse pannen. Aan de zijkanten liggen zinken goten op beugels aan de overkragende dakvoet die op de hoeken door korbelen, ontleend aan de Chalet-stijl, worden gestut. Op het dak twee schoorstenen. De gecementeerde sokkel met plint eindigt met een hoekige cordonlijst onder de vensters. De muuropeningen zijn afgesloten met rechthoekig om de segmentbogen getrokken geprofileerde lijsten, waarin op de begane grond zesruitsschuiframen liggen, op de verdieping vierruitsstolpramen. Inwendig is door het verleggen van de hoofdingang naar de zijgevel de richting van het huis veranderd: er loopt nu een middendwarsgang naar het trappenhuis met bordestrap met gietijzeren balusters. Links van de zij-ingang ligt het sanitair en een achterkamer met raam. Op de zolderverdieping liggen vier kamers en een badkamer. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van het onderwijs en als typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex waartoe ook het schoolgebouw en het schoolplein behoren en vanwege de karakteristieke ligging met voortuin aan de Voorstraat. De onderwijzerswoning is in de hoofdvorm gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521372
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolcomplex in Almkerk

Schoolcomplex

De Oude School 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Ten westen van het complex gelegen SCHOOL met vier in elkaars verlengde liggende lokalen heeft aan de zuidzijde het schoolplein ..

Boerderij van het dwarsdeeltype, overmase vorm

Voorstraat 24
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij van het dwarsdeeltype, Overmase vorm; bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak. Symmetrische voorgevel met zesruits venste..

Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetrokken bedrijfsgedeelte met stenen ..

Provincialeweg Noord 18
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Zeer fraaie monumentale boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zadeldak en een gedeeltelijk in hout opgetr..

Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen woonhuis en houten bedrijfsgedeelte onder rieten zadeldak

Provincialeweg Noord 19
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Boerderij van het dwarsdeeltype, bakstenen woonhuis en houten bedrijfsgedeelte onder rieten zadeldak; schuiframen rozet en rondboogvensters...

Villa in chaletstijl

Provincialeweg Noord 1
Almkerk (Gemeente Woudrichem)
Inleiding. Op de kruising van de Voorstraat en de Provinciale weg, de vroegere Uppelsche of Verlaatsche dijk, ligt in de directe nabijheid ..

Kaart & Routeplanner