Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazematten in Woudrichem

Militair Object

Rijkswal (bij)
4280CA Woudrichem
Noord Brabant

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Kazematten

Inleiding. MAGAZIJN A ligt tussen magazijn B en het arsenaal. Het ligt naar achter in de wal en is met aarde bedekt en met gras begroeid. Het wordt gebruikt als opslagruimte voor een party-centrum. Omschrijving. Het vlak afgedekte magazijn is opgetrokken in kruisverband klein formaat rode baksteen in het onderste deel van de muur en groter formaat vanaf het midden. Baksteen en voegen zijn verweerd. Een cementen plint loopt onderlangs de muur die boven wordt beƫindigd door een rollaag met aan weerszijden een afsluitend natuurstenen blok. Links en rechts ligt, de hoogte van het maaiveld volgend, een gecementeerd muurwerk. De indeling is symmetrisch met centraal een klein vierkant luik met aan weerszijden twee rondboogopeningen. Verder links en rechts twee opgeklampte houten rondboogdeuren. Strekken rond de bogen van de muuropeningen. Natuursteen is toegepast in de diamantkop sluitstenen, dorpels en ter plekke van de duimen der ijzeren gehengen. De luiken zijn gesloten met ijzeren deuren in dito gehengen. Inwendig liggen parallel aan de voorzijde drie ruimtes met tongewelf opgetrokken in kruisverband IJsselsteen met gesneden voeg. Twee identieke zijruimtes, van buitenaf toegankelijk door de rondboogdeuren, geven toegang tot de grotere centrale ruimte waar in de achtermuur een gemetselde luchtkoker ligt en kleine ijzeren roosters. In de tussenmuren liggen luchtkokers midden boven de houten kozijnen waarin oorspronkelijk de deuren hingen. Op de bovendorpel van het kozijn in het rechterdeel staat geschilderd: DE KRUITKELDER. Achter de rondboogdeuren lag oorspronkelijk nog een tweede deur. Deze tussenruimte ter dikte van de muur is opgetrokken in rode baksteen. Waardering. Het magazijn is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van typologisch belang voor de ontwikkeling van de fortificatie. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van negentiende-eeuwse vestingwerken en de architectuur van het kruitmagazijn in het bijzonder. Het heeft ensemblewaarde wegens de functionele samenhang met magazijn B en het nabijgelegen arsenaal. Verder wegens de landschappelijke samenhang met de Rijkswal. Het inwendige muurwerk van het magazijn is bijzonder gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazematten in Woudrichem

De omwalling, muur, bastions, ravelijns, gracht, inlaatsluis

Gedeelte omwalling Alkmaar
Woudrichem
De omwalling, ontworpen door Adriaan Anthonisz. van Alkmaar, bestaat uit een hoge waterkerende muur aan de rivierzijde (Rijkswal) enkele bas..

Kazematten

Rijkswal (bij)
Woudrichem
Inleiding. MAGAZIJN B ligt in een bocht van de Rijkswal en is met aarde bedekt en met gras begroeid. Op het object een schoorsteen en een r..

Arsenaal

Kerkstraat 41
Woudrichem
Arsenaal. Langwerpig gebouw onder zadeldak en met zij-topgevel, segmentvormig overtoogde vensters; blijkens steen boven de ingang uit 1851.

Pand bestaande uit een woongedeelte zonder verdieping, met pannen zadeldak tussen topgevels, dwars op de as van de straat

Landpoortstraat 18
Woudrichem
Pand bestaande uit een woongedeelte zonder verdieping, met pannen zadeldak tussen topgevels, dwars op de as van de straat. De puntgevel aan ..

Sint-Martinuskerk

Kerkstraat 35
Woudrichem
Ned. Herv. KERK. 15e eeuwse, laatgotische kruiskerk, na branden en herstellingen in de 16e eeuw bestaande uit een pseudobasilicaal schip, wa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kazematten in Woudrichem

Foto's (2)