Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld in Vught

Overig

Marktveld 2
5261EB Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld

Inleiding De POMP met lantaarn is gelegen in het midden van het dorpsplein op het Marktveld. Sinds 1784 had er al een pomp op het Marktveld gestaan, als gevolg van een besluit van de gemeente Vught omtrent de aanleg van diverse voorzieningen (brandhuisje, putten en pompen) voor brandbestrijding. Deze oude pomp werd in 1879 vervangen door de huidige pomp, die de vormentaal van het Eclecticisme vertoont. Naast het eerder genoemde doel werd de pomp eveneens gebruikt voor het drenken van paarden en vee. Omschrijving De dorpspomp is geplaatst op een ronde, getrapte basis. De natuurstenen pomp heeft een driedelige opbouw. Het vierkante voetstuk heeft aan de voorzijde een klein hardstenen bassin. De vier zijden van dit voetstuk zijn voorzien van verdiepte cassetten en de hoeken zijn voorzien van een spleetvormige uitsparing met bolvormig ornament. Het voetstuk heeft aan de bovenzijde een uitstekende geprofileerde lijst. Hierboven de vierkante pomp met gietijzeren kraan en zwengel, waarvan de zijvlakken van ondiepe rondboognissen voorzien zijn en aan de bovenzijde worden afgesloten door driehoekige frontons. Op de hoeken smalle zuiltjes. De pomp heeft een piramidevormige afdekking, waarop een ijzeren lantaarn geplaatst is. Waardering De pomp op het Marktveld is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als manifestatie van een sociaal-economische ontwikkeling: het object documenteert de toenemende aandacht voor brandveiligheidsvoorzieningen in de negentiende eeuw. Het object heeft ensemblewaarden vanwege het belang van de pomp voor het aanzien van het historische dorpsplein. De pomp is tot slot van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521332
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld in Vught

Woonhuis met stijlelementen van het Eclecticisme

Taalstraat 211
Vught
Inleiding Het WOONHUIS is gelegen aan de westelijke zijde van de Taalstraat en staat aan beide zijde los van de aangrenzende panden. Aan de..

Dubbel woonhuis met aangebouwde werkplaats

Marktveld 34
Vught
Inleiding Dubbel WOONHUIS met aangebouwde WERKPLAATS, daterend van XVIIB-1865. Het huis ligt aan de markt in het centrum van het dorp en i..

Huis met langs de voorgevel een galerij in neoklassicistische stijl

Taalstraat 177
Vught
Huis met langs de voorgevel een galerij in neoklassicistische stijl. Woningen van komposietzuilen op hoge basementen. Reeks boogvormig overt..

Sint Petrus

Heuvel 2
Vught
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE KERK St. Petrus is gelegen in het centrum van Vught aan de Heuvel. De kerk werd tussen 1881 en 1884 gebouwd t..

Huis Muyserick

Maurick 1
Vught
Huis Muyserick. Laat 18e of vroeg 19e eeuws landhuis, nabij Maurick, met schilddak en lijstgevels.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld in Vught

Foto's (1)