Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Isabellakazerne: kiosk in Vught

Overig

Reutsedijk 7
5264PC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Complex Isabellakazerne: kiosk

Inleiding De KIOSK is geplaatst aan de zuidzijde van het plantsoen en neemt een centrale plaats in op het kazerneterrein: op het middendeel tussen het hoofdgebouw en het 17de-eeuwse poortgebouw. De kiosk werd opgetrokken in 1932, ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van het Regiment Wielrijders, dat van 1922 tot 1940 in de Isabellakazerne was gelegerd. Het gebouwtje vormde een geschenk van de officieren en onderofficieren van dit regiment, dat een befaamd muziekkorps had. Het houtwerk en het dak van de kiosk werden in 1989 in de oude vorm vervangen. Omschrijving De kiosk bestaat uit een octagonaal podium, omgeven door een iets hogere bakstenen muur, met natuurstenen blokken op de hoeken en een natuurstenen deklijst. Het podium heeft een houten vloer en is bereikbaar via een bakstenen trap aan de noordzijde. Tegenover deze trap is in de podiummuur een afwateringsgat aangebracht, omlijst door natuurstenen blokken. Boven het podium bevindt zich een achtzijdig overstekend schilddak op klossen, gedekt met leien. Het dak wordt ondersteund door houten korbelen, die weer rusten op houten stijlen. Onder het dak een houten plafond, dat wordt omgeven door een houten lijst, waarop wapenschilden zijn geschilderd. Waardering De kiosk is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als herinnering aan de vroeg 20ste-eeuwse militaire infrastructuur in Noord-Brabant en in het bijzonder aan het op de Isabellakazerne gelegerde Regiment Wielrijders. De kiosk is daarnaast van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De kiosk bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is de kiosk van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Isabellakazerne
Poortgebouw Isabellakazerne in 2001
Poortgebouw Isabellakazerne in 2001
Locatie Vught
Coördinaten 51° 40′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie Fort, kazerne
Huidig gebruik bedrijven
Monumentstatus Rijksmonument (5X)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Isabellakazerne is een voormalige kazerne (1917-1993) gelegen aan de Reutsedijk in Vught, en genoemd naar Isabella van Spanje (1566-1633). Sinds 2013 biedt het complex tijdelijk onderdak aan bedrijven en studenten.

De kazerne is gelegen op het terrein waar van oudsher het Fort Isabella gevestigd was. Het fort is verdwenen, wat rest is een uit de 18e eeuw stammend poortgebouwtje (de Puist). Het fort werd, vermoedelijk vanaf 1617, gedurende het Twaalfjarig Bestand gebouwd op de plaats van buurtschap De Reut. Doel was de stad 's-Hertogenbosch aan de zuidzijde te beschermen, en het riviertje de Dommel te vrijwaren van vijandelijk ingrijpen. Het fort speelde een cruciale rol bij de belegering van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629. De waterwerken en het wegenpatroon herinneren nog aan het oorspronkelijk stervormige patroon van dit fort.

Vanaf 1701 maakte het fort deel uit van het Zuiderfrontier, de mede door Menno van Coehoorn ontworpen verdedigingslinie tegen Spaanse en later Franse expansie. Na de aanleg van de Vughtse Lunetten tussen 1844 en 1848, na de Belgische Opstand, werd Fort Isabella gebruikt om zich te verdedigen tegen een eventuele aanval van de Belgen, die er uiteraard nooit is gekomen.

De huidige kazerne werd in de jaren 10 van de 20e eeuw gebouwd. Aanvankelijk bestemd voor het onderbrengen van een regiment Infanterie (in dit geval 17 RI), werd het in 1922 ingericht tot het onderbrengen van het Bataljon Wielrijders (later Regiment Wielrijders).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Isabellakazerne gebruikt door de SS en de Landweer (NSB). In de naoorlogse jaren werd het complex ingericht als opleidingcentrum voor de infanterie. Eerst voor onderofficieren tot 1967. Daarna tot 1992 werd het een opleidingscentrum voor soldaten van het IBC. [1]

In de eerste helft van de jaren 90 van de 20e eeuw werden op het terrein vluchtelingen opgevangen, onder meer uit Joegoslavië. Daarna heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een akkoord bereikt met de gemeente Vught om er een asielzoekerscentrum te vestigen. Tot 2007 was het een deportatiecentrum voor uitgeprocedeerde vluchtelingen.

Sinds 2013 is het kazernecomplex tijdelijk in gebruik door studenten, bedrijven en horeca. In afwachting van de definitieve herbestemming en aansluitende herontwikkeling van de bestaande gebouwen is de Isabellakazerne toegankelijk voor geïnteresseerden.

Op de kazerne wordt de Collectie Wielrijders tentoongesteld. Deze biedt een overzicht van militaria die door het Regiment Wielrijders van 1922 tot 1940 zijn gebruikt. De Stichting Fort Isabellakazerne bekommert zich om de instandhouding van het militair erfgoed op de Isabellakazerne. Hiertoe worden rondleidingen en lezingen verzorgd alsmede publicaties uitgebracht. De Stichting is actief lid van de Stichting Menno van Coehoorn.

Links

Rijksmonument

De Isabellakazerne kent vijf rijksmonumenten.
Monumenten in de buurt van Complex Isabellakazerne: kiosk in Vught

Complex Isabellakazerne: hoofdgebouw

Reutsedijk 7
Vught
Inleiding Het hoofdgebouw van de IsabellaKAZERNE te Vught is gelegen aan de zuidzijde van het kazerneterrein. Het kazernecomplex ligt op de..

Complex Isabellakazerne

Reutsedijk 7
Vught
Inleiding De POORT voor de aan de noordelijke zijde van het kazerneterrein gelegen hoofdingang werd opgetrokken tussen 1915 en 1917, tesame..

Benzinestation

Vughterweg 80
's Hertogenbosch
Inleiding Benzinestation, gesitueerd aan de westzijde van de uitvalsweg van 's-Hertogenbosch naar het zuiden, richting Vught. Het benzines..

Fort Sint Anthonie

Vughterweg 74
's Hertogenbosch
Inleiding. De VILLA "Fort Sint Antonie" is gebouwd op de resten van een oud bastion, gelegen aan de rand van de polder het Bossche Broek, a..

Poortgebouw fort Isabella

Isabellastraat 7
Vught
Van het voormalige fort Isabella is alleen een gedeelte van de bedekte weg of enveloppe aanwezig. Binnen het voormalige fort Isabella, voor ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Isabellakazerne: kiosk in Vught

Foto's (1)