Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Bergen: koetshuis in Vught

Kasteel Buitenplaats

Glorieuxlaan 1
5261SG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Huize Bergen: koetshuis

Inleiding Het KOETSHUIS behorend bij het landhuis "Huize Bergen" is gelegen langs de Glorieuxlaan, rechts van de ingang tot het park. Het gebouwtje is opgetrokken in een traditionalistische stijl, naar ontwerp van architect J. Hanrath. Het werd gebouwd in 1915. Het interieur van het voormalige koetshuis is aangepast ten behoeve van de huidige functie (conferentieruimte). Omschrijving Het koetshuis telt één bouwlaag onder een samengesteld schilddak, gedekt met leien. Het dak heeft aan beide zijden drie dakkapellen en een kleine vierkante dakruiter. Het gebouwtje heeft een globaal T-vormige plattegrond. De muren zijn opgetrokken in baksteen en worden aan de bovenzijde afgesloten door een lijst gevormd door twee licht uitkragende baksteenlagen. Boven de vensters een afdekking in siermetselwerk met tandlijst. De zuidelijke gevel heeft in het midden een dubbele openslaande houten deur met smal bovenlicht. Aan weerszijden hiervan twee rechtgesloten zesruits vensters. De noordelijkegevel van het koetshuis heeft een vooruitspringende middenpartij met twee kruisvensters. In de terugliggende partijen van deze gevel vensters met diverse vormen. Waardering Het koetshuis behorend bij "Huize Bergen" is van algemeen belang. Het koetshuis bezit cultuurhistorische waarde als illustratie van het belang van Vught als landelijke nederzetting met vele landgoederen. Het koetshuis bezit cultuurhistorische waarde als illustratie van een koetshuis in traditionalistische stijl en vanwege de plaats die het inneemt binnen het werk van architect J. Hanrath. Het koetshuis bezit ensemblewaarde door de stilistische samenhang met het landhuis en kasgebouw. Het koetshuis is van belang vanwege gaafheid van exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521321
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Landgoed Huize Bergen
Bergen-Vught (5).JPG
Locatie Glorieuxlaan 1, Vught
Huidig gebruik hotel
Start bouw 1916
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 521320
Architect J.W. Hanrath
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Landgoed Huize Bergen is een monumentale villa in Vught provincie Noord-Brabant. De villa is gebouwd in 1916 in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen. De architect was J.W. Hanrath. Een negentiende-eeuwse villa van de familie werd op deze locatie afgebroken om plaats te maken voor het huidige gebouw. In 1927 nam dochter Charlotte samen met haar man Willem intrek in het woonhuis.

Bij de verkoop van het landhuis in 1949 had eigenaresse Charlotte van Beuningen de wens dat het een maatschappelijk doel zou dienen. Het landgoed werd uiteindelijk verkocht aan het bisdom 's-Hertogenbosch onder deze voorwaarde. In 1950 werd de 'Stichting Huize Bergen' in het leven geroepen. De stichting legde zich toe op het vormen van jong volwassenen. Langzaam veranderde de functie van het landgoed naar dat van conferentiehotel wat zich heeft door ontwikkeld naar hotel.

Landgoed Huize Bergen heeft tegenwoordig 20 stijlkamers en vergaderzalen en 105 hotelkamers. Naast vergaderlocatie wordt het hotel gebruikt voor bruiloften, feesten, condoleances, diners en hotelovernachtingen.

Opbrengsten van het hotel komen nog steeds ten goede aan ideële doelen via de Joannes Bosco Stichting.

Landgoed Huize Bergen en het bijbehorende Koetshuis zijn beide rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Huize Bergen: koetshuis in Vught

Huize Bergen: landhuis

Glorieuxlaan 1
Vught
Inleiding Het LANDHUIS "Huize Bergen" is gelegen in een park in landschappelijke stijl, op de hoek van de Boxtelseweg en de Glorieuxlaan. H..

Woonhuis is gelegen in een park in landschappelijke stijl langs de Glorieuxlaan

Glorieuxlaan 2
Vught
Inleiding Het WOONHUIS is gelegen in een park in landschappelijke stijl langs de Glorieuxlaan. Het pand, dat dienst deed als de woning van ..

Huize Weltevreden

Boxtelseweg 26
Vught
Huize "Weltevreden". Gepleisterd, vroeg 19e eeuws dubbel pand, bestaande uit: -een zuidelijk, drie vensterassen breed, bouwblok met verdiep..

Landhuis Roucouleur

Glorieuxlaan 4
Vught
Inleiding Het LANDHUIS "Roucouleur" is gelegen in een park in landschappelijke stijl langs de Glorieuxlaan. Dit landgoed stond vroeger beke..

Kostschool Mariaoord

Glorieuxlaan 6
Vught
Inleiding De KOSTSCHOOL "Mariaoord" is gelegen in een groot park in landschappelijke stijl, op de hoek Glorieuxlaan - Vlasmeersestraat. Het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)