Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling in Vught

Gebouw

Leeuwensteinplein 5
5261EV Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900
Architect: Jules Dony


Beschrijving van Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling

Inleiding De RIJWIELSTALLING is gelegen langs de Leeuwensteinlaan, rechts van het gemeentehuis. Het gebouwtje werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van ir. J. Dony en fungeerde oorspronkelijk als koetshuis bij het landhuis Leeuwenstein. In 1937, bij de verbouwing van Leeuwenstein onder leiding van H.W. Valk, werd het gebouwtje vergroot en tot rijwielstalling verbouwd. De rijwielstalling toont elementen van de Middeleeuwse kasteelarchitectuur. Omschrijving Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overstekend zadeldak op klossen, gedekt met leien. De muren zijn opgetrokken in witgeschilderde baksteen, met waterlijsten in de voorgevel. Aan de noordzijde een schermgevel met twee ronde hoektorens en kantelen. De ingang wordt gevormd door een rondboogpoort met houten deur, waarboven een natuurstenen sluitsteen met kopje. Boven deze ingang een natuurstenen pelikaan op een licht uitkragende sokkel. Voor de ingang twee lage, gebogen bakstenen muurtjes. In de torens zijn spleetvormige vensters aangebracht. De oost- en zuidgevel zijn voorzien van rondboogvensters met hardstenen afzaat. Op de zuidoostelijke hoek van het gebouwtje een bakstenen penant met ezelsrug. Waardering De rijwielstalling behorend bij het gemeentehuis is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft daarnaast architectuurhistorische waarde door de opvallende historiserende detaillering. De rijwielstalling bezit ensemblewaarde door de samenhang met het gemeentehuis. Tenslotte is de rijwielstalling van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521312
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling in Vught

Leeuwenstein: gemeentehuis

Leeuwensteinplein 5
Vught
Inleiding Het GEMEENTEHUIS, dat gelegen is in een park in landsschapsstijl naar ontwerp van tuinarchitect D.F. Tersteeg kreeg haar huidige ..

Villa "Bleyenburg"

Ploegstraat 43
Vught
Villa "Bleyenburg". Gepleisterd (aan weerszijde, oost- en zuidzijde ook met getrokken horizontale voegen), oorspronkelijk 17e eeuw, doch oms..

Sint Petrus

Heuvel 2
Vught
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE KERK St. Petrus is gelegen in het centrum van Vught aan de Heuvel. De kerk werd tussen 1881 en 1884 gebouwd t..

Dubbel woonhuis met aangebouwde werkplaats

Marktveld 34
Vught
Inleiding Dubbel WOONHUIS met aangebouwde WERKPLAATS, daterend van XVIIB-1865. Het huis ligt aan de markt in het centrum van het dorp en i..

Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld

Marktveld 2
Vught
Inleiding De POMP met lantaarn is gelegen in het midden van het dorpsplein op het Marktveld. Sinds 1784 had er al een pomp op het Marktveld..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling in Vught

Foto's (1)