Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek in Vught

St.-Elisabethstraat 64

Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten hek. Het hek, dat werd opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal, schermt de Algemene Begraafplaats af van de St. Elisabethstraat. Omschrijving Het hek voor de Algemene Begraafplaats bestaat uit vierkante pijlers met hiertussen lage, door ezelsruggen afgesloten muurtjes. Tussen de pijlers smeedijzeren hekken. De pijlers hebben een iets bredere basis, aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen plaat. Het middengedeelte van de pijlers springt licht vooruit. Aan de bovenzijde een hardstenen afsluiting, waarop later hardstenen bollen (1862) zijn geplaatst. Aan weerszijde van de ingang naar de algemene begraafplaats bredere en iets hogere pijlers. Aan de voorzijde hiervan twee hardstenen platen met een doodshoofd met gekruiste beenderen: hieronder is de tekst "Memento/Mori" te lezen. Waardering Het begraafplaatshek is van algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling: het ontstaan van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom als gevolg van een overheidsbesluit van 1829. Het begraafplaatshek vormt een essentieel onderdeel van het begraafplaatscomplex en bezit als zodanig ensemblewaarde. Het object is ten slotte van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)