Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Steenwijk in Vught

Tuin Park Landgoed

Boxtelseweg 58
5261NE Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Huize Steenwijk

Inleiding Het PARK bij het kloostercomplex "Huize Steenwijk" bevindt zich aan de oostelijke zijde van het landgoed en grenst direct aan de Boxtelseweg. Het park, dat vermoedelijk dateert uit de negentiende eeuw, toont een aanleg in Landschapsstijl. Omschrijving Het park beslaat een globaal rechthoekig terrein ten oosten van het fraterklooster (complexonderdeel 2). Aan de noordelijke zijde wordt het park begrensd door de Kettingweg, aan de oostelijke zijde door de Boxtelseweg, waar het door een gracht van deze wegen wordt gescheiden. Langs de zuidelijke zijde van het park loopt de door oude beuken omgeven oprijlaan. Deze draait in een kwart cirkel om een open ruimte in het midden van het park en eindigt voor het klooster, dat tevens de westelijke begrenzing van de open ruimte vormt. Een poort bestaande uit een sierhek tussen bakstenen pijlers geeft vanaf de Boxtelseweg toegang tot deze oprijlaan. Langs de oostelijke en noordelijke zijde van het park bevindt zich een vrij dichte begroeiing met bomen en struiken. Aan de westelijke zijde van de open ruimte is tegenover de ingang van het klooster een Neo-Gotisch Heilig Hartbeeld (onderdeel 3) geplaatst. Waardering Het park behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is van algemeen belang. Het is van tuinhistorisch belang als bijzondere illustratie van een bij een landgoed behorend, in landschappelijke stijl aangelegd park. Het park heeft ensemblewaarde vanwege de sterke visuele relatie tussen de groenaanleg en de bebouwing, die een visueel middelpunt van het park vormt. Het park is van belang vanwege de gaaf bewaard gebleven, waarschijnlijk nog uit de negentiende eeuw daterende aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Steenwijk in Vught

Heilig Hartbeeld

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het Neo-Gotische HEILIG HARTBEELD is gelegen in het park bij "Huize Steenwijk", tegenover de hoofdingang van het klooster. Het He..

Huize Steenwijk: fraterklooster

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding Het fraterKLOOSTER "Huize Steenwijk" is gelegen op een omvangrijk landgoed met park in landschappelijke stijl, aan de westelijke ..

Huize Steenwijk: Mariakapel

Boxtelseweg 58
Vught
Inleiding De MariaKAPEL behorend bij het fraterklooster "Huize Steenwijk" is gelegen ten noordoosten van de achter het klooster aangelegde ..

't Mieneke: boerderij

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De BOERDERIJ "'t Mieneke" is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van de kern van Vught. W. van Beuningen, die in ..

't Mieneke: schaapskooi

Bleijendijk 5
Vught
Inleiding De SCHAAPSKOOI bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen in het weiland ten zuidwesten van de boerderij, die onderdeel uitmaakt van h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)