Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Voorburg: watertoren in Vught

Nijverheid Industrie

Boxtelseweg 48
5260AA Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903
Architect: Henri van Tulder


Beschrijving van Huize Voorburg: watertoren

Inleiding De WATERTOREN bevindt zich in het midden van het terrein van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" en was oorspronkelijk direct achter het in 1984 afgebroken hoofdgebouw van de inrichting gelegen. De watertoren werd gebouwd in 1903, met als voornaamste doel de gebouwen van het psychiatrisch ziekenhuis in geval van brand van bluswater te voorzien. Het gebouw toont Neo-Romaanse stijlelementen. Het reservoir van de watertoren werd vervaardigd door de machinefabriek Grasso in 's-Hertogenbosch. De watertoren is niet meer in gebruik. Omschrijving De ca. 27 meter hoge watertoren is opgebouwd uit een octogonale schacht, opgetrokken in baksteen, met daarboven een octogonaal hoogreservoir met houten ommanteling. De schacht heeft een driedelige horizontale geleding: Aan de onderzijde een naar boven toe verjongende basis, waarin zich aan de voorzijde de ingang bevindt, bestaand uit een eenvoudige houten opgeklampte deur met een halfrond bovenlicht. Deze basis wordt aan de bovenzijde afgesloten door een fries met forse natuurstenen diamantkoppen. Boven dit fries wordt de schacht voortgezet in een hoog middengedeelte met kleine spleetvensters, aan de bovenzijde afgesloten door een rondboogfries. Hierboven een gedeelte met ronde vensters. De watertoren wordt bekroond door een overkragende kop met verticale beschieting. Hierin zijn aan de bovenzijde kleine ronde openingen aangebracht. Het binnenwerk van de watertoren heeft een cilindervormig ijzeren reservoir met een inhoud van 5016 kubieke meter, dat zich op 22 meter hoogte bevindt. Waardering De watertoren, behorend bij de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" is van algemeen belang. De watertoren bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen: als onderdeel van het psychiatrische inrichtingscomplex illustreert het de opbloei van het gestichtswezen in de tweede helft van de negentiende eeuw. De watertoren is van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling: hij vormt als onderdeel van "Huize Voorburg" een illustratief voorbeeld van de grote complexen voor psychiatrische inrichtingen, die in de tweede helft van de negentiende eeuw door katholieke instellingen werden opgericht. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is tot slot van belang vanwege gaafheid en functionele en typologische zeldzaamheid, met name als watertoren behorend bij een gesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Vught
Vught Watertoren 4648.JPG
Plaats Vught
Bouwjaar 1903
Hoogte onbekend
Inhoud onbekend
Architect(en) H.J. van Tulder
Restauraties 2005
Monumentnummer 521293

De Watertoren van Vught is gebouwd in 1903 naar ontwerp van H.J. van Tulder (1819 - 2003). De toren is gevestigd op het terrein van Reinier van Arkel en werd gebouwd om bij brand het psychiatrisch ziekenhuis te voorzien van bluswater. De toren vervult niet meer de functie als watertoren.

In 2005 zijn de onderhoudswerkzaamheden van de toren gestart op dit rijksmonument. Omdat de bouwvergunningen ontbraken heeft de bouw enige tijd stilgelegen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huize Voorburg: watertoren in Vught

Huize Voorburg

Laan van Voorburg 2
Vught
Huize "Voorburg" gelegen op het terrein van het gelijknamige psychiatrische ziekenhuis. XIX A; bakstenen huis op rechthoekige plattegrond, t..

Huize Voorburg: voormalige broederenklooster

Laan van Voorburg 2
Vught
Inleiding Het voormalige broederKLOOSTER van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" was gelegen aan de oostelijke zijde van het in 1..

Huize Voorburg: voormalige zusterklooster

Laan van Voorburg 66
Vught
Inleiding Het voormalige zusterKLOOSTER van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" was gelegen aan de linkerzijde van het in 1984 ge..

Huize Voorburg: damespaviljoen

Laan van Voorburg 7
Vught
Inleiding De damesPAVILJOEN behorend bij het complex van de psychiatrische inrichting "Huize Voorburg" lag tegenover het in 1993 gesloopte ..

Huize Bergen: landhuis

Glorieuxlaan 1
Vught
Inleiding Het LANDHUIS "Huize Bergen" is gelegen in een park in landschappelijke stijl, op de hoek van de Boxtelseweg en de Glorieuxlaan. H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)