Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats) in Vught

Graf Begraafplaats

Berkenheuveldreef 10
5263EN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1790


Beschrijving van Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats)

Inleiding De Joodse BEGRAAFPLAATS aan de Berkenheuveldreef werd in 1790 opgericht door twee Joodse Bossche kooplieden. De geschiedenis van de begraafplaats gaat echter terug tot de 12e eeuw: volgens de Kroniek van St. Geertrui werden reeds in 1164 joden uit Den Bosch vervolgd en vermoord op de Vughtse hei: in de volksmond werd deze plaats dan ook het "Jodenkerkhof" genoemd. De oudste nog aanwezige zerken op de Joodse begraafplaats dateren uit het begin van de 19de eeuw. Oorspronkelijk was er sprake van een omheining in de vorm van een aarden wal of sloot, maar heden wordt de begraafplaats omgeven door een moderne betonnen muur met een ijzeren ingangshek. Omschrijving De begraafplaats beslaat een rechthoekig terrein. Dit terrein wordt omgeven door een moderne betonnen muur, langs de Berkenheuveldreef aansluitend op het poortgebouw met woonhuis (onderdeel 1). Rechts van het poortgebouw een ijzeren ingangshek. De begraafplaats bevat circa 450 -meest staande- graftekens, waarvan het merendeel uit de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Deze zijn in de breedte van het terrein opgesteld. Het merendeel van de graftekens is sober vormgegeven en voorzien van Hebreeuwse teksten. Op de graftekens daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw en later is vaak nog een opschrift in het Nederlands toegevoegd. Waardering Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijke en sociaal-economische ontwikkelingen: het illustreert de groei van de Joodse gemeenschap in 's-Hertogenbosch en Vught in de negentiende eeuw en de Joodse begrafenisgebruiken in deze periode. Het object is van kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van een aantal grafmonumenten. Het object heeft ensemblewaarde wegens de wijze van inrichting en voorzieningen. Het object is tot slot van belang vanwege gaafheid en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Vught
Jewish cemetery Vught2.jpg
Huidige straat Berkenheuveldreef
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1771
Aantal grafstenen 435
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Toegangspoort tot de Joodse begraafplaats van Vught

De Joodse begraafplaats in de Nederlandse gemeente Vught is gelegen aan de Berkenheuveldreef.

Vught heeft nooit een zelfstandige joodse gemeente heeft gehad. De begraafplaats behoorde toe aan de joodse gemeenschap van 's-Hertogenbosch. De begraafplaats is in gebruik sinds 1771, maar pas in 1790 kregen de joden van Den Bosch officieel toestemming hier hun doden te begraven, nadat ze al verschillende malen om een eigen begraafplaats hadden verzocht.

Volgens de website van de Nederlandse Kring Joodse genealogie zijn er 82 grafstenen bewaard. Dat is onjuist. Het boek "Verborgen in Brabantse bodem" (zie bron) noemt een aantal van 435, plus een aantal herdenkingsstenen. Hier zijn dus geen mensen begraven. De begraafplaats is volledig ommuurd en niet toegankelijk.

Op het station van Vught werd in 1984 een door Otto Treumann ontworpen monument onthuld ter nagedachtenis van de vandaar weggevoerde joden. Verder is Vught bekend om Kamp Vught.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Complex Berkenheuveldreef (Joodse begraafplaats) in Vught

Complex Berkenheuveldreef

Berkenheuveldreef 10
Vught
Inleiding Het GRAFMONUMENT bestaande uit een viertal graven - waaronder dat van Jozeph Hartogensis - is gelegen op de noordwestelijke hoek ..

Complex Berkenheuveldreef: poortgebouw met woonhuis

Berkenheuveldreef 10
Vught
Inleiding Het POORTGEBOUW met WOONHUIS ligt direct aan de weg en geeft toegang tot de Joodse begraafplaats. Het gebouw werd opgetrokken in ..

Lunet

Lunet 4 nabij De Bréautélaan
Vught
Een lunet behorende tot het zogenaamde verschanste kamp te Vught, aangelegd in opdracht van Koning Willem II; gelegen in het villapark en be..

Villa Craijenstein

Helvoirtseweg 146
Vught
Inleiding De VILLA "Craijenstein" is gelegen in een grote tuin in landschappelijke stijl met vijver op de hoek Helvoirtseweg - J.F. Kennedy..

Fusilladeplaats

Lunet 1, 2, en 3 op Vughtse heide
Vught
Een drietal lunetten behorende tot het zogenaamde verschanste kamp te Vught aangelegd in opdracht van Koning Willem II; gelegen op de Vughts..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)