Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Akkerstraat e.o.: pomp in Vught

Overig

In plantsoen Hoogstraat
5260AA Vught
Noord Brabant

Architect: C. Knuttel


Beschrijving van Complex Akkerstraat e.o.: pomp

Inleiding De POMP bevindt zich in het midden van het plantsoen aan de Hoogstraat en heeft een centrale plaats in het woningcomplex dat het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen hier in 1938 liet bouwen. Het ontwerp van de pomp, die evenals de woonhuizen in het complex Traditionalistische stijlelementen vertoont, is van de hand van architect C. Knuttel. De pomp is versierd met een pelikaanfiguur naar ontwerp van de beeldhouwer J. Maris uit Heumen. Omschrijving De pomp is opgetrokken in baksteen en heeft een vierkante doorsnede. Aan de voorzijde bevindt zich een koperen kraan, waarboven een ijzeren beugel is aangebracht, waaraan emmers gehangen kunnen worden. Hieronder een bassin met bakstenen rand. De zijden van de pomp springen in het midden licht vooruit. Aan de bovenzijde een uitkragende bakstenen afdekking, waarop een natuurstenen pelikaan is geplaatst, van de hand van de beeldhouwer J. Maris. Boven de kraan een bronzen gedenkplaat uit 1957, met de portretten van W. en Ch. E. van Beuningen. Waardering De pomp behorend bij het volkswoningbouwcomplex in de "Piekenhoek" is van algemeen belang en heeft als onderdeel van het woningbouwcomplex cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; het object bezit architectuur-/kunsthistorische waarde vanwege de bijzondere ornamentiek. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel dat van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Akkerstraat e.o.: pomp in Vught

Complex Akkerstraat e.o.: viertal blokken met woonhuizen

Hoogstraat 2
Vught
Inleiding De WINKELWONING is gelegen op de hoek Vlasmeersestraat-Hoogstraat. Het pand, waarin oorspronkelijk een kruidenierswinkel en de wo..

Complex Akkerstraat e.o.: drietal blokken met woonhuizen

Hoogstraat 1
Vught
Inleiding Langs de westelijke zijde van de Hoogstraat ligt rondom een trapeziumvormig pleintje met plantsoen en de als complexonderdeel 7 b..

Complex Akkerstraat e.o.: viertal woonhuizen

Fortstraat 15
Vught
Inleiding Langs de oostelijke zijde van de Fortstraat ligt een blok, bestaand uit een viertal woonhuizen van een overeenkomstig type. Deze ..

Complex Akkerstraat: drietal blokken met woonhuizen opgetrokken in Traditionalistische stijl

Vlasmeersestraat 94
Vught
Inleiding Langs de Vlasmeersestraat en de Glorieuxlaan vinden we een drietal blokken met WOONHUIZEN van hetzelfde type. Deze woningblokken..

Complex Akkerstraat e.o.: blok met woonhuizen

Hoogstraat 6
Vught
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Hoogstraat ligt een blok met WOONHUIZEN van een iets eenvoudiger type dan de woonhuizen Vlasmeerse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)