Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Akkerstraat e.o.: viertal woonhuizen in Vught

Woonhuis

Fortstraat 15
5261TJ Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: C. Knuttel


Beschrijving van Complex Akkerstraat e.o.: viertal woonhuizen

Inleiding Langs de oostelijke zijde van de Fortstraat ligt een blok, bestaand uit een viertal woonhuizen van een overeenkomstig type. Deze woonhuizen werden in 1938 gebouwd in opdracht van het echtpaar W. en Ch. E. van Beuningen, dat door de bouw van goede volkswoningen de leefomstandigheden in Vught wilde verbeteren. De woonhuizen werden ontworpen door architect C. Knuttel en vertonen stijlelementen van het Traditionalisme. Omschrijving De woonhuizen hebben een L-vormigee plattegrond en tellen één bouwlaag onder een overstekend zadeldak met bakgoot op klossen. Aan de achterzijde van de woonhuizen een éénlaags aanbouw onder zadeldak voor het toilet en de bergruimte. De daken hebben schoorstenen in onbeschilderde baksteen en zijn gedekt met groene geglazuurde pannen. Aan de voor- en achterzijde plat afgedekte dakkapellen. De muren zijn opgetrokken in witgeschilderde baksteen, met een zwartgeschilderde plint. In de voorgevel een eenvoudige ingangspartij, die wordt gevormd door een houten deur met een smal tweeruits raampje en een drieruits bovenlicht. Hiernaast, ter hoogte van de voorkamer een kruisvenster met boven tweeruits en onder vierruits ramen. Dit venster is voorzien van houten onderluiken. De kopgevels van dit blok met woonhuizen zijn sober en zonder vensters uitgevoerd. In de achtergevel is de keuken/woonkeuken voorzien van een tweedelig samengesteld venster bestaand uit twee zesruits ramen met daarboven een tweeruits klapraam. Hiernaast de aanbouw voor bergruimte en toilet, in de achtergevel voorzien van een klein venster. In de zijgevel van de aanbouw een deur met bovenlicht. Bij een aantal van de woonhuizen is het interieur in de loop der tijd gewijzigd. De woonhuizen hadden oorspronkelijk een kleine woonkamer, met hierachter een woonkeuken. Hiernaast een smalle gang met trap, met hierachter het toilet. De gang is voorzien van betonemaille lambriseringen en een granito vloer. Op de bovenverdieping een drietal slaapkamers. Waardering De woonhuizen behorend bij het volkswoningbouwcomplex de "Piekenhoek" zijn van algemeen belang. De woonhuizen bezitten cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: zij vormen een goed voorbeeld van door particuliere weldoeners gerealiseerde volkswoningbouw. De woonhuizen hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van volkswoningbouw in een karakteristiek gedetailleerde, traditionalistische vormentaal en door het bijzondere materiaalgebruik. De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorische en stedenbouwkundige van nationaal belang is. Tot slot zijn de woonhuizen van belang vanwege gaafheid van het exterieur en vanwege typologische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Akkerstraat e.o.: viertal woonhuizen in Vught

Complex Akkerstraat e.o.: pomp

In plantsoen Hoogstraat
Vught
Inleiding De POMP bevindt zich in het midden van het plantsoen aan de Hoogstraat en heeft een centrale plaats in het woningcomplex dat het ..

Complex Akkerstraat e.o.: drietal blokken met woonhuizen

Hoogstraat 1
Vught
Inleiding Langs de westelijke zijde van de Hoogstraat ligt rondom een trapeziumvormig pleintje met plantsoen en de als complexonderdeel 7 b..

Complex Akkerstraat e.o.: viertal blokken met woonhuizen

Hoogstraat 2
Vught
Inleiding De WINKELWONING is gelegen op de hoek Vlasmeersestraat-Hoogstraat. Het pand, waarin oorspronkelijk een kruidenierswinkel en de wo..

Complex Akkerstraat e.o.: blok met woonhuizen

Hoogstraat 6
Vught
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Hoogstraat ligt een blok met WOONHUIZEN van een iets eenvoudiger type dan de woonhuizen Vlasmeerse..

Complex Akkerstraat: drietal blokken met woonhuizen opgetrokken in Traditionalistische stijl

Vlasmeersestraat 94
Vught
Inleiding Langs de Vlasmeersestraat en de Glorieuxlaan vinden we een drietal blokken met WOONHUIZEN van hetzelfde type. Deze woningblokken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Akkerstraat e.o.: viertal woonhuizen in Vught

Foto's (1)